Ledelse

Kvinner mindre ambisiøse

Færre kvinner enn menn har ambisjoner om å nå toppledernivå, viser undersøkelse fra Accenture.

Publisert Sist oppdatert

Bare 35 prosent av kvinnene har et ønske om en lederstilling på direktørnivå eller høyere. Til sammenligning kan hele 52 prosent av mennene kan tenke seg en lederstilling på dette nivået.

Dét kommer frem i Accenture-undersøkelsen «Reinvent Opportunity: Looking Through a New Lens».

Undersøkelsen er gjennomført blant 3400 ledere i store og mellomstore bedrifter i 29 land i Europa, Asia, Nord Amerika og Latin Amerika. Kun 100 av respondentene er fra Norden, men resultatene indikerer at både menn og kvinner er mindre ambisiøse enn det man ser i andre land.

I Norden, som i verden for øvrig, er imidlertid kvinnene langt mindre ambisiøse enn mennene. I Norden ønsker 18 prosent av kvinnene seg en lederstilling på høyt nivå. Langt flere menn, 34 prosent, har ambisjoner om en lederposisjon høyt oppe i hierarkiet.

Hardt arbeid

Undersøkelsen viser at flere kvinner enn menn tror at kvinner som gjør suksess lykkes på grunn av hardt arbeid. Globalt støtter 68 prosent av kvinnene og 55 prosent av mennene denne forklaringen. I Norden mener hele 80 prosent av kvinnene og 57 prosent av mennene at hardt arbeid er veien til kvinnelige suksess.

– Undersøkelsen avdekker store kjønnsforskjeller når det kommer til ambisjonsnivå, sier Elise Sporstøl, leder for initiativet «Kvinner velger Accenture».

– Årsakene til kjønnsforskjellene er nok sammensatte, men kvinner tror at hardt arbeid og lang arbeidstid må til for å lykkes. Dette, i kombinasjon med at kvinner i større grad enn menn føler at de må lykkes med alle roller i livet, kan føre til at kvinner i større grad enn menn velger bort en lederkarriere på høyt nivå.

Accenture markerer kvinnedagen med et 8.mars-arrangement, og vil her legge frem flere resultater fra undersøkelsen.

Les også:Misfornøyde blir værende

Powered by Labrador CMS