Nyskaping

Jack Ma, styreleder og gründer i Alibaba.

Alibaba leter etter datasenter i Norden

Skal Norge miste dette også?

Publisert Sist oppdatert

Et datasenter med mange servere trenger nedkjøling, billig kraft, sikkerhet og gode nettforbindelser til resten av verden.

Det er noe Norden har kunnet levere i en årrekke. Men kampen om de store nettselskapenes datasentre har vært tøff - særlig for små kommuner som sårt ønsker seg arbeidsplassene.

Og selv om Sverige, Danmark og Finland alle har fått kontrakter med Google og Facebook, har ikke Norge klart å lande en av de store gigantene ennå.

I august meldte selskapet Kolos at de ønsket å bygge verdens største datasenter i Ballangen i Nordland, men så langt er det bare lagt frem arkitektenes planer. Mye kan gå galt før kontrakten signeres. Blant annet må mellom to og tre milliarder kroner på plass, ifølge lokalavisen Fremover.

Nå melder Bloomberg at den kinesiske nettbutikken Alibaba er på jakt etter enda et datasenter i Europa etter at de la sitt første til Tyskland i november.

Nok en gang er ikke Norge blant de aktuelle kandidatene. Men det er visstnok London og nordlige Sverige.

Alibabas Europasjef Terry von Bibra har tidligere uttalt til Dagens Industri at nord-Sverige har både riktig infrastruktur og riktig klima og derfor er en svært attraktiv marked for datasentre.

Powered by Labrador CMS