Nyskaping

Gründer og daglig leder i N2 Applied, Grete Sønsteby.

Skal skape gull av kumøkk

Oppstartselskapet N2 Applied har hentet inn 35 millioner av 29 investorer.

Publisert Sist oppdatert

Syv års hardt arbeid har gitt resultater: Uten de store midlene kan gründer Grete Sønsteby og bedriften N2 Applied utenfor Kongsberg juble, beretter nyskapingsnettstedet Shifter:

– Dette skaper en helt ny hverdag for oss. Endelig har vi penger til å ansette flere og skyte fart på virksomheten vår. Dette er en helt fantastisk milepæl, sier Grete Sønsteby, en av grunnleggerne, og nå administrerende direktør i N2 Applied, til nettstedet.

Selskapet har fått inn hele 21 millioner kroner i privatkapital fra 29 forskjellige investorer, ifølge en pressemelding fra Kongsberg Innovasjon. Dette utløser samtidig åtte millioner kroner fra Miljøteknologiordningen, fem millioner kroner fra SkatteFUNN og én million i pre-såkorn fra Kongsberg Innovasjon. Gründerbedriften har dermed hentet inn hele 35 millioner kroner.

Bedriften har bygget om en gård til et høyteknologisk laboratorium, for å utvikle det som ifølge N2 Applied skal gi bønder større avlinger og lavere kostnad på gjødsel. Samtidig kan teknologien bety betydelige kutt i klimautslippene fra landbruket.

Bedriften har benyttet seg av den kjente Birkeland-teknologien som ble utviklet da Hydro ble etablert i 1905. N2 Applied bruker teknologien i en plasmareaktor som tilfører nitrogen i husdyrmøkk.

– Nitrogenet sørger for at bønder kan drifte bedre og billigere. Når nitrogenet blir tilsatt husdyrmøkka blir den mer næringsrik. Kvaliteten på gjødselen blir bedre og bonden kan oppnå større avlinger, forklarer Sønsteby.

Teknologien skal kommersialiseres. Først ut er EU-landene

– Europa har et stort «møkkaproblem» og det industrielle jordbruket er nødvendig for at folk skal få mat, sier Sønsteby, ifølge pressemeldingen.

Det var medgründer Rune Ingels som oppdaget at Birkelands metode kunne brukes til lokal produksjon av effektiv miljøgjødsel. Sønsteby og Ingels fant ut at de kunne bli et godt team.

– Det var en komplementaritet. Han kan kjemi- og jeg har entreprenørskapsferdigheter, forteller Sønsteby, som tidligere ledet Scatec og har stiftet mange selskaper.

Powered by Labrador CMS