Nyskaping

Veksten i helseindustrien lavere enn ventet

Helseindustrien økte omsetningen i 2016, men ikke like mye som året før.

Publisert Sist oppdatert

Det er få ting som vokser like raskt som helsevesenet. På ti år er verdiskapingen doblet i denne sektoren. Til sammenligning har resten av Fastlands-Norge bare økt verdiskapingen med om lag 80 prosent på samme tid.

I kjølvannet av helseboomen, har det også vokst frem en kryende helsenæring som har vist globalt vekstpotensial (se figur).

 

Men for 2016 dabbet veksten av for den såkalte helsenæringen, som omfatter bedrifter som lever av å selge til helsevesenet - både i Norge og ute i verden. Det viser den siste rapporten fra Menon om helsenæringens verdiskaping som ble presentert fredag.

Mens næringens omsetning økte med 11 prosent i 2015, ser den ut til å ende på om i underkant av 8 prosent i år, noe som tilsvarer om lag 56 milliarder kroner. Det er i så fall lavere enn hva man så for seg for kun ett år siden. Da spådde man at man ville omsette for over 60 milliarder allerede i 2016.

Men næringen er fortsatt optimistisk og spår at den samlede omsetningen vil ende på godt over 61 milliarder kroner i inneværende år.

Forsker mer

De har i hvert fall ikke tatt ned ambisjonsnivået innen forskning og utvikling, for næringens forskningsinnsats økte med 25 prosent i 2016. Menon anslår at det ble forsket og utviklet for om lag 2,25 milliarder kroner i næringen i 2016, som er mer enn totalen i næringslivet utenom petroleum ellers.

Denne aktiviteten gir seg utslag i nyskapingen. Mens antallet gründerbedrifter har økt med 50 prosent i næringslivet de siste ti årene, er antallet doblet innen helsenæringen.

Men det er ikke blitt flust med jobber. Mens det er 233.000 som til daglig tjener til livets opphold i helsevesenet, kan kun 6 prosent, eller 14.000 sies å jobbe i helsenæringen og om lag 75.000 i helseindustrien.

Eksporterer mer

Industrien eksporte for 21,5 milliarder kroner i 2016. Dette er mer enn hva IT-bransjen har i eksportinntekter og også en lite oppgang fra eksporten på 20 milliarder i 2015.

Samler helsemakten

Et konsortium av organisasjoner i helsesektoren står bak det som er blitt en årlig rapport fra Menon om helsenæringens verdiskaping. Deltakerne i konsortiet er:

  • Abelia
  • Innovasjon Norge
  • Inven2
  • Legemiddelindustriens Landsforening
  • Nansen Neuroscience Network
  • Næringslivets Hovedorganisasjon
  • Oslo Cancer Cluster
  • Oslo Medtech
  • NHO Service
  • Norges Forskningsråd

Powered by Labrador CMS