Nyskaping

Wavelets-teoriens visjonære leder mottar Abel-prisen

Den franske matematikeren Yves Meyer får prisen på seks millioner kroner for sin nøkkelrolle i utviklingen av den matematiske teorien om wavelets. 23. mai mottar han prisen av Kong Harald.

Publisert Sist oppdatert

Yves Meyer var den visjonære lederen i den moderne utviklingen av denne teorien, i skjæringspunktet mellom matematikk, informasjonsteknologi og numeriske beregninger og simuleringer. Wavelet-analyse har vært anvendt innen en rekke svært forskjellige områder.

Preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Ole M. Sejersted, holder åpningstalen i Aulaen. Deretter vil Abelkomiteens leder John Rognes begrunne tildelingen før kong Harald overrekker Abelprisen til Yves Meyer. Etter prisutdelingen blir det en mottakelse i Det Norske Teatret der Nadia Hasnaoui skal intervjue Yves Meyer med publikum til stede.

Onsdag 24. mai er det Abelforelesninger på Universitet i Oslo. Etter sin prisforelesning skal Yves Meyer møte skolebarn på mattesirkus. Før sin prisforelesning skal Meyer tale på et frokostmøte på Petroleum Geo-Services (PGS) om hvordan wavelets-teorien kan anvendes i forbindelse med seismiske data.

Mandag 22. mai overrekker kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen Holmboeprisen på 100.000 kroner til Hanan Mohamed Abdelrahman, matematikklæreren fra Lofsrud skole i Oslo som prises for sin undervisning.

I anledning utdelingen av Abelprisen vises også filmen «The Man Who Knew Infinity» på Realfagsbiblioteket ved Universitetet i Oslo. Filmen handler om den berømte indiske matematikeren og tallteoretikeren Ramanujans akademiske og personlige liv.

Mer informasjon om prisutdelingen og andre Abel-arrangementer på http://www.abelprisen.no/

Både Abelprisutdelingen og Abelforelesningene strømmes direkte på Abelprisens nettsted.

Powered by Labrador CMS