Samfunn

Beste kommune-resultat på ti år

Kommunene har samlet sett bedret driftsresultatene sine betraktelig. Men kommunene i én region havner i bakevja. Sjekk din region her.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kom kommuneregnskapene. De viser at kommunenes samlede brutto driftsinntekter var på 423.673 millioner kroner. Det gir et netto driftsresultat på nesten fire prosent av driftsinntektene samlet sett i 2016.

Tallene fra Statistisk sentralbyrå viser det beste driftsresultatet for kommune-Norge på ti år. I 2016 var netto driftsresultat for kommunene samlet på 3,8 prosent av driftsinntektene. Det er et bedre resultat enn i hele perioden 2007-2015.

Siden 2015 er det en økning med ett prosentpoeng. Da kom resultatet på 2,8 prosent.

For fylkeskommunene ble tallene enda bedre. Her var samlet netto driftsresultat fem prosent. Det viser de foreløpige KOSTRA-tallene for 2016 (kommune-stat rapportering).

Sogn og Fjordane i bakevja

Hvis ser på regionene gjør alle det bedre i 2016, unntatt én. Kommunene i Sogn og Fjordane fikk et dårligere resultat samlet sett enn i fjor. I 2016 fikk kommunene i regionen et samlet driftsresultat på 2,9 prosent mot 3,7 prosent i 2015.

Netto driftsresultat i prosent av brutto driftsinntekter, 2016 (samlet kommune-resultatene per fylke):

 

Netto driftsresultat i prosent av brutto driftsinntekter, 2015 (samlet kommune-resultatene per fylke):

 

Økte skatteinntekter

Det er de økte skatteinntektene i 2016 som gir bedring i driftsresultatene, skriver Kommunal rapport. I fjor fikk kommunene 14 milliarder i økte skatteinntekter.

Lavere lønnsvekst enn ventet kan være en av forklaringene på at kommunene gjør det bedre i år enn på lenge.

– Resultatet vitner også om god økonomisk styring i kommunene, sier Rune Bye, avdelingsdirektør i Kommuneøkonomi i KS til Kommunal rapport.

Han peker også på faktorer som merskattvekst og fortsatt høy investeringsaktivitet i kommunesektoren.

Investeringene i 2016 økte med fire prosent i alle norske kommuner, og 1,5 prosent i fylkeskommunene.

Powered by Labrador CMS