Samfunn

Fra Lofotfiske på Røst.

Delvis vern ment å samle partiet

– Bra for partiets enhet, men ikke nyttig i valgkampen, spår professor Frank Aarebrot.

Publisert Sist oppdatert

Innstillingen fra flertallet i Aps programkomite går inn for en tredelt løsning i Lofoten og Vesterålen der det åpnes for konsekvensutredning i deler av områdene utenfor Lofoten, mens andre deler vernes.

Professor i statsvitenskap ved UiB og Ap-medlem, Frank Aarebrot, mener utspillet fra programkomiteen er ment å fungere samlende for partiet.

– De hadde ikke trengt å komme med dette nå, de kunne ventet til landsmøtet og tatt debatten der. Utspillet er nok ment å gi et signal om at saken ikke skal prege landsmøtet, sier han til Dagens Perspektiv.

– Det er viktig å unngå strid i partiet før valgkampen, og man har åpenbart forsøkt å finne et kompromiss i den hensikt. Problemet er at slike komromisser er vanskelige å forklare for velgerne som ofte har bestemt seg i slike store saker. Enten er man for oljeboring, eller man vil verne naturen. Velgerne jakter ikke etter kompromisser, sier han.

Sårbare områder

– Støre forsøker å forkle dette som et kompromiss, men sannheten er at her gir man oljeindustrien akkurat det de vil ha, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

– Arbeiderpartiet foreslår at Røsthavet kan åpnes for petroleumsvirksomhet. Der har Lofotfisket vært på sitt beste de siste 15 årene, og det er her sjarkene fra Vest-Lofoten ligger fra januar til mars. At Støre mener dette er et kompromiss er ikke til å forstå, mener Ask Lundberg.

Foto De meste fiskerike områdene (markert i svart) åpnes for utredning. (Illustrasjon: Naturvernforbundet).

– Det er her noen av våre viktigste fiskeslag, deriblant torsken, gyter, og det er her vi finner verdens største kaldtvannskorallrev. Selv om Arbeiderpartiet nå støtter opprettelsen av Lofotodden nasjonalpark er de likevel villig til å igangsette oljevirksomhet i skreiens fødestue. Dersom ulykken skulle inntreffe i det området som Arbeiderpartiet nå vil åpne, kan det føre til at vi får en kystlinje fra Bodø til Nordkapp som er tilgriset av olje, sier Ask Lundberg.

Den tredelte løsningen

  • Støtte til å etablere Lofotodden nasjonalpark i tråd med lokale ønsker. Havområdet utenfor – et belte på 50 km ut fra land - gjøres til petroleumsfri sone. Også hele Vestfjorden defineres som petroleumsfritt område.
  • Det åpnes for konsekvensutredning av havområdene sør for Lofoten, Nordland 6. Konsekvensutredning skal avklare hvilke deler som eventuelt kan åpnes for olje- og gassvirksomhet og hvilke deler som bør unntas. Eventuell oppstart av olje- og gassproduksjon i dette området skal behandles på et nytt Ap-landsmøte.
  • Det åpnes ikke for konsekvensutredning av Nordland 7 og Troms 2 i neste stortingsperiode.
Powered by Labrador CMS