Samfunn

NHO sjef Kristin Skogen Lund.

– Veldig feil å innføre en lov som sier at alle skal ha økt pensjon

Det er under ett år til den store norske pensjonskrigen skal avgjøres. NHO-leder Kristin Skogen Lund er krystallklar på at tariffoppgjøret neste år ikke skal føre til at bedriftene må øke kostnadene til pensjon, skriver DN.

Publisert Sist oppdatert

LO har i lengre tid varslet at pensjon blir en hovedprioritet for arbeidstakersiden i hovedoppgjøret 2018. Flere fagforbund har tatt til orde for å gjøre dype inngrep i pensjonsystemet. I vår besluttet blant andre Fellesforbundet og Norsk Industri å utrede bredere pensjonsordninger i privat sektor.

– Tariffestede og mer samordnede tjenestepensjonsordninger var et meget viktig prinsipielt krav som hele LO-fellesskapet stod bak – ikke minst for å utjevne ulikhetene i pensjonsvilkår mellom kvinner og menn, sa daværende LO-leder Gerd Kristiansen til meklingsresultatet.

Og endringer i seg selv er greit nok sier NHO. Men det skal ikke medføre økte kostnader for arbeidsgiver, insisterer de.

– Vi har ikke mandat fra våre medlemmer til å øke kostnadene til pensjon. Vi er med på endringene i pensjonssystemet som er kostnadsnøytrale, men det blir veldig feil å innføre en lov som sier at alle skal ha økt pensjon. Det er det samme som å vedta at alle skal ha 50.000 kroner i høyrere lønn. Det er ikke logikk i det, sa Kristin Skogen Lund under Storebrands pensjonskonferanse, ifølge Dagens Næringsliv.

Fafo la fredag 9. juni frem en rapport som viste hvordan lavtlønte kunne sikres bedre pensjon. Rapporten var bestilt av LO-forbundene Handel og Kontor og Fellesforbundet.

I rapporten ble det blant annet foreslått at pensjon skal tjenes opp fra første dag og første krone.

Lav pensjon

I dag er det kun 32 prosent av ansatte i privat sektor som har opptjening fra første krone, ifølge tall fra Storebrand.

Majoriteten, spesielt de som jobber i lavlønnstyrker, starter ikke pensjonsopptjening før lønn over 93.000 kroner. Det gir svært lav pensjon for denne gruppen.

Fafo foreslo at lovverket skal endres slik at alle bedrifter må gi pensjon fra første krone. Prisen på dette forslaget er rundt 3,5 millioner kroner. Denne prisen er ikke NHOs medlemsbedrifter villige til å betale, ifølge Lund.

– 3,5 millioner kroner dekker heller ikke regningen for forslaget fra Fafos rapport, sier hun.

Ifølge NHO vil forslaget om å gi ansatte pensjonsopptjening fra første dag koste to milliarder kroner i tillegg. I dag er det slik at hvis en ansatt jobber under 12 måneder, får hen ingen opptjening til pensjon.

Powered by Labrador CMS