Samfunn

LITT OPTIMIST: FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, var «litt optimistisk» i det han ankom andre dag av fredssamtalene om Syria i Kasakhstans hovedstad Astana.

– Kamphandlinger kan opphøre

FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, sier en slutterklæring er nær ved å bli oppnådd ved indirekte fredssamtaler mellom partene i konflikten i Syria. Det kan bety opphør av kamphandlingene, selv om varig fred er mye lenger unna.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er ikke langt unna en slutterklæring. Det er veldig intense diskusjoner, ettersom dette ikke handler om ett papir. Det handler om et opphør i kamphandlinger, noe som betyr syriske liv, sier Staffan de Mistura tirsdag.

Fredssamtalene mellom partene i konflikten i Syria er inne i sin andre dag i Kasakhstans hovedstad Astana.

– Optimist

Samtalene i Astana har fokusert på å få på plass en avtale som det er meningen at partene skal undertegne i løpet av tirsdag, ifølge det statlige kasakhstanske nyhetsbyrået Kazinform.

Det handler om et opphør i kamphandlinger, noe som betyr syriske liv

Opprørerne mener at samtalene i denne omgang må dreie seg om å styrke våpenhvilen. Også den er kommet i stand etter initiativ fra Russland, Tyrkia og Iran.

Som ventet skjedde det tilsynelatende ikke noe gjennombrudd på første dag av møtet, som Russland, Tyrkia og Iran har fått i stand.

De Mistura har uttalt at han er optimistisk for framdriften i Astana, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået TASS.

Deltakerne

I tillegg til representanter for det syriske regimet og opprørerne, deltar representanter fra Russland, Tyrkia, Iran, USA og FN i samtalene.

En forskjell fra tidligere fredsmøter er at opposisjonens delegasjon denne gangen består av opprørsgrupper som deltar i kampene på bakken. Før har det vært ikke-væpnede, politiske grupper som i hovedsak har representert opposisjonen.

Syrias regjering er representert med FN-ambassadør Bashar Ja'afari, mens Mohammad Alloush fra gruppen Islams hær leder opprørernes delegasjon.

Powered by Labrador CMS