Samfunn

Liv Signe Naravsete under Senterpartiets landsmøte.

– Forsvaret er i dag ikke sterkt nok

Det slår Senterpartiets stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete fast.

Publisert Sist oppdatert

Det slår Senterpartiets stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete fast.

For to år siden mente 46 prosent av befolkningen at kvaliteten på Forsvaret var god. I år er det kun 37 prosent som mener det samme.

LES HELE RAPPORTEN HER

Halvparten av de spurte syns også at forsvarsbudsjettet er for lite, viser en undersøkelse fra Folk og forsvar.

Negativ utvikling

«Vi ser en negativ utvikling i befolkningens inntrykk av kvaliteten til Forsvaret,» skriver rapportforfatterne.

– Senterpartiet meiner at Forsvaret må styrkes betydelig, og dette må gjøres nå, ikke om ti eller femten år fram i tid, sier Liv Signe Navarsete (Sp) som sitter i utenriks og forsvarskomiteen.

Senterpartiet har prioritert Forsvaret tydeligere enn noen av de andre partiene de siste årene.

Under håndteringen av Langtidsplanen for Forsvaret var Senterpartiet det eneste partiet som tok til orde for at Norge måtte møte sine forpliktelser overfor NATO om å øke bevilgningene til Forsvaret slik at forsvarsbudsjettet når 2 prosent av BNP.

LES OGSÅ: Økning i saker om seksuallovbrudd i Forsvaret

Folk og Forsvar publiserer hvert år en meningsmåling med spørsmål om folks forhold til Forsvaret og til deltakelse i internasjonalt samarbeid i regi av NATO, FN og EU.

Nytt av i år er at målingen også inkluderte spørsmål om holdningen til norsk forsvarsindustri. Årets måling ble holdt av Opinion i august.

Befolkningens inntrykk av kvaliteten på Forsvaret i Norge:

 

Krig og uroligheter

Ni av ti nordmenn er positive til å ha et militært forsvar. Denne andelen har vært stigende de siste årene, og er den høyeste siden 2008.

– Dette er veldig bra og det viser at forsvarsinteressen i Norge er sterk. Forsvarsviljen i Norge er høy. Det som mangler er den politiske viljen til å prioritere styrking av hele Forsvaret for hele landet, sier Navarsete.

Dette er hovedsakelig for å kunne forsvare oss hvis angrep eller fordi det virker fredsbevarende og forebyggende.

– De siste årene har sikkerhetsbilde endret seg, og Forsvaret er i dag ikke sterkt nok. Som flere i media har omtalt, går det fram i Forsvarssjefen sin resultat- og kontrollrapport for 2016 at forsvarssjefen selv vurderer forsvarsevnen i Norge som «mindre god, på grensen mot ikke tilfredsstillende», sier Navarsete.

Verden er blitt vesentlig mer urolig de siste åra

Alle politiske partier har et klart flertall som mener dette, høyest er KrF med 98 prosent og lavest er Rødt med 66 prosent.

Åtte av ti ønsker å beholde verneplikten, også dette er en økende andel de siste årene. Åtte av ti mener også at vi burde forsvare oss militært, dersom Norge skulle bli angrepet, og tre av fire er også selv villige til å bidra med å utføre de oppgaver de er i stand til.

– Vi står nå overfor en helt ny sikkerhetspolitisk situasjon. Derfor må vi prioritere økte ressurser til Forsvaret. Verden er blitt vesentlig mer urolig de siste årene, med krig i Europa, omfattende kriger i Midtausten og flere terrorangrep i Europa. Sp tar konsekvensene av dette og vi arbeider for å styrke Forsvaret, sier Navarsete.

Inntrykket av Forsvaret er derimot noe lavere. Kun 37 prosent mener Norge har et Forsvar med god kvalitet, og 49 prosent av de spurte mener at forsvarsbudsjettet er for lite.

Styrke beredskapen

For å øke kvaliteten på Forsvaret, mener Senterpartiet at det er to ting som må gjøres.

– Man må øke bevilgningene til Forsvaret, og midlene må prioriteres slik at man stryker beredskapen på best mulig måte, sier Navarsete.

Senest i 2015 var alle partiene enige om at Forsvaret trengte kapasiteter som stridsvogner, artilleri og helikopter for Hæren.

Nødvendige kapasiteter i Forsvaret må på plass så raskt som mulig, ikke om ti år

– På grunn av at Høyre og Frp ikke prioriterte nok midler til å sikre alle disse kapasitetene, utsette man investeringsplanen for Hæren og Heimevernet. Dette mener Senterpartiet er svært beklagelig. Disse investeringene må gjøres raskt, understreker Navarsete.

Hun påpeker også at regjeringen går i «feil retning» når de svekker Heimevernet med 7.000 soldater og legger ned Sjøheimvernet. Beredskapen og forsvarsevnen i Norge må økes nå, er den klare beskjeden fra Senterpartiet.

– Det holder ikke å si at man om ti eller femten år kanskje skal investere så og så mye i Forsvaret. Nødvendige kapasiteter i Forsvaret må på plass så raskt som mulig, ikke om ti år, sier Navarsete.

 

Sløsing av ressurser

Nesten tre av fire mener at medlemskapet i NATO bidrar til å trygge landet. Oppslutningen er høyere blant menn (79 prosent) enn kvinner (67 prosent).

– Dette er helt i tråd med Senterpartiets politikk. Vi er sterke tilhengere av NATO. Vårt medlemskap i forsvarsalliansen er en avgjørende del av norsk sikkerhet, sier Navarsete.

Det vil føre til sløsing av ressurser og dermed svekking av forsvarsevna dersom NATO og EU skulle bygge opp parallelle strukturer

Venstres velgere er mest positive til NATO (90 prosent), mens skepsisen er størst hos Rødt (32prosen). Syv av ti mener også at Norge bør delta i NATO-operasjoner som har et FN-mandat.

Skepsisen er noe større til bidrag til EUs sivile eller militære operasjoner, der 44 prosent av de spurte er helt eller delvis enige i at Norge bør delta.

– EU er ikke en forsvarsallianse og skal heller ikke bli det. Senterpartiet ønsker internasjonalt samarbeid mellom suverene demokratiske nasjonalstater. Dette sikrer vi gjennom vårt medlemskap i NATO. Det vil føre til sløsing av ressurser og dermed svekking av forsvarsevna dersom NATO og EU skulle bygge opp parallelle strukturer, sier Navarsete.

Viktig med forsvarsindustri

For første gang er det inkludert spørsmål om norsk forsvarsindustri i denne målingen. Syv av ti synes det er viktig å ha en nasjonal forsvarsindustri i Norge.

Velgere fra Høyre og FrP lå høyest, med 86 prosent, mens SV og MDG lå lavest med 28 prosent. Av bedrifter innen forsvarsindustrien hadde flest hørt om Kongsberggruppen.

Senterpartiet prioriterer trygghet, sikkerhet og nasjonal forsvarsevne fremfor skattelette

I Senterpartiets alternative budsjett for 2017 sette de av én milliard kroner mer til Hæren for å sikre Hæren alle nødvendige kapasiteter. De setter også av 300 millioner kroner for å fullfinansiere Heimevernet.

– For bare en femdel av det Frp og Høyre foreslo å gi i skattelette i 2017, ville vi fullfinansiert Heimevernet og sikret igangsettingen av alle nødvendige investeringer til Hæren. Senterpartiet prioriterer trygghet, sikkerhet og nasjonal forsvarsevne fremfor skattelette, sier Navarsete.

Flere hovedfunn fra undersøkelsen:

  • TV og aviser er fortsatt de største kildene til informasjon om forsvars- og sikkerhetsrelaterte tema.
  • 8 av 10 mener vi burde forsvare oss militært dersom Norge blir angrepet - 3 av 4 er selv villig til å delta i forsvaret hvis det skulle bli aktuelt.
  • 3 av 4 mener NATO medlemskap bidrar til å trygge landet.
  • 7 av 10 er enige i at Norge bør bidra med styrker i NATO-operasjoner med FN-mandat.
  • 4 av 10 er enig i at Norge bør delta i EUs sivile eller militære operasjoner.
  • 7 av 10 synes det er viktig at vi har en nasjonal forsvarsindustri.
  • Befolkningen har størst kjennskap til at Kongsberggruppen produserer forsvarsmateriell.
  • 2 av 3 vet at norsk forsvarsindustri produserer ammunisjon.
  • 3 av 4 er enig i at norsk forsvarsindustri er viktig for nasjonal verdiskapning, teknologiutvikling og arbeidsplasser.
  • 7 av 10 er enig i at det er viktig for forsvarsevnen at Norge har en nasjonal forsvarsindustri.
  • 1 av 2 er enig i at eksport av forsvarsmateriell styrker Norges posisjon som en god alliert i NATO.
  • 1 av 2 er enig i at norsk forsvarsindustri utvikler og produserer forsvarsmateriell som er blant de mest avanserte i sitt slag i verden.
  • 1 av 2 er enig i at eksport av forsvarsmateriell fra Norge er uproblematisk så lenge eksporten foregår i.h.t. regelverket og under Utenriksdepartementets kontroll.
  • 1 av 2 er enig i at Norge har et strengt regelverk for eksport av forsvarsmateriell.
  • 4 av 10 er enig i at eksport av forsvarsmateriell er viktig for Norges forsvarsevne.
  • Menn og de over 40 år er gjennomgående mer enige i påstandene.
Powered by Labrador CMS