Samfunn

KLØNETE? President Donald Trump og den avsatte FBI-direktøren James Comey. Flere jusseksperter i USA kaller Trumps Comey-kommentarer i beste fall klønete og upassende, men nok til å bygge en sak mot ham.

Washington holder pusten foran Comey-høring

Ventetiden er forbi. Torsdag skal den sparkede FBI-sjefen James Comey spørres ut i Senatets etterretningskomité om Donald Trump og Russland-etterforskningen.

Publisert Sist oppdatert
Se høringen direkte her:

Comey fikk sparken av den amerikanske presidenten 9. mai – midt i FBIs etterforskning av hvorvidt det var en forbindelse mellom Trumps valgkampteam og russiske tjenestemenn før høstens valg.

Comey har allerede offentliggjort sitt vitneutsagn, noe som ikke akkurat har dempet interessen for hva han kommer til å si under utspørringen.

I et dokument som ble offentliggjort onsdag, skriver Comey blant annet at Trump under et møte i Trump Tower krevde hans lojalitet. Han bekrefter at Trump la press på ham for å få stanset etterforskningen av den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynns forhold til russiske myndigheter. Blant annet skal Trump ha spurt om han ønsket å fortsette i jobben som FBI-sjef.

Jeg trenger lojalitet. Jeg forventer lojalitet

Hvorvidt Comey mener dette var et bevisst forsøk på å hindre sannheten i å nå dagens lys, er ett av de store spørsmålene som sannsynligvis vil bli besvart under høringen.

Comey vil under høringen også bekrefte at Trump selv ikke var gjenstand for etterforskningen, noe som også kommer fram i det skriftlige vitneutsagnet.

Dette er noe Trump har notert seg, og som han føler er en «fullstendig oppreisning», ifølge Trumps advokat Marc Kasowitz.

– Forventer lojalitet

I dokumentet som ble lagt ut på Senatets nettsider onsdag, går Comey inn på en rekke møter og samtaler med presidenten. FBIs etterforskning av Trumps stab og Russlands angivelige forsøk på å påvirke det amerikanske presidentvalget står sentralt.

Spørsmålet om han ville fortsette som FBI-sjef, skal Comey ha fått under en middag han hadde alene med presidenten. Comey skriver at han synes spørsmålet var merkelig, siden Trump ved to anledninger tidligere hadde sagt at han håpet Comey ville fortsette.

– Instinktene fortalte meg da at en-til-en-situasjonen, og påskuddet om at dette var vår første samtale om jobben min, betydde at middagen til en viss grad var et forsøk på å få meg til å be om min egen jobb og å innlede et slags beskyttende forhold. Det bekymret meg stort, siden FBI tradisjonelt har hatt en uavhengig stilling, skriver Comey.

Comey skal ha svart at han ikke var «til å stole på» i politisk forstand, men at Trump kunne stole på at han fortalte sannheten.

– Jeg trenger lojalitet. Jeg forventer lojalitet, skal Trump ha sagt.

Kan saksøkes

Innholdet i samtalene mellom president Donald Trump og daværende FBI-direktør James Comey er tilstrekkelig til å bygge opp et søksmål om at han forsøkte å blande seg inn i etterforskningen av et lovbrudd, mener juridiske eksperter i USA.

Comey har beskrevet en rekke samtaler mellom de to om etterforskningen av forholdet mellom Trumps valgkampanjeapparat og Russland. Comey har også beskrevet sin misbilligelse over kontakten med Trump.

I den skriftlige forklaringen som ble lagt ut onsdag, opplyser Comey at presidenten ba ham legge vekk Flynn-etterforskningen på et møte 14. februar i Det hvite hus. Comey sier Trump ba om lojalitet.

Presidentens ønske om å avslutte undersøkelsen av tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Flynn er mest ødeleggende for Trump, mener ekspertene. De kaller Trumps uttalelser til FBI-Comey i beste fall klønete og upassende, men nok til å bygge en sak mot ham.

Powered by Labrador CMS