Samfunn

Venstres Trine Skei Grande og KrFs Kjell Ingolf Ropstad forsvarte regjeringsplattformen i torsdag kveld.

– Nå får opposisjonen det lettere

KrFs abortjag og en mer tydelig blå økonomisk politikk, vil gi tydligere fronter i norsk politikk, mener statsviter.

Publisert Sist oppdatert

– Den nye regjeringsplattformen gir noe til alle parter. Det er bra jobbet av Erna Solberg, sier Svein Tuastad. Valgforskeren og statsviteren fra Universitetet i Stavanger framhever også viktigheten av at det nå ser ut til å være etablert et personlig grunnlag for samarbeid på topp-nivået i de fire partiene.

Det betyr at det sannsynligvis vil gå bra både med partisamarbeidet mellom de borgerlige partiene, noen som også gjør forankringen internt enklere, mener han.

Må vekk fra sperregrensen

Foto Svein Tuastad er førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.

Men en betingelse for en god flyt videre, er at det roer seg i KrF, påpeker Tuastad.

– Det forutsetter samtidig at velgerne liker regjeringen og at KrF og Venstre kommer seg over sperregrensen på 4 prosent. I tillegg bør ikke Frp synke på målingene, sier han.

Det er altså en skjør balanse som bør opprettholdes.

– Å gå inn i regjeringen medfører risiko for Venstre og KrF. Særlig for KrF, mener Tuastad.

Han tror at Venstre gjennom klimapolitikken kanskje endelig kan klare å vise seg fram litt igjen.

– Men her ligger det et spenningsmoment om at ambisjonene i regjeringserklæringen følges opp av konkret politikk. Generelt er tålmodigheten om klima og miljø mindre nå blant Venstres velgergrupper, så de må vise at de kan levere på reell politikk også, sier Tuastad.

Nå kan endelig opposisjonen få et prosjekt

Tydeligere fronter

KrF lever farlig om dagen, fordi partiet framstår en bremsekloss på liberal retts- og politikkutvikling.

– Og det er en tragisk politisk rolle å ha eller få. Å alltid skulle utsette og bremse noe som uansett kommer, sier statsviteren.

Svein Tuastad mener KrF og regjeringen har gitt opposisjonen den beste gaven noen opposisjon kan få: Eksistensberettigelse.

– Nå kan endelig opposisjonen få et prosjekt. Denne regjeringen blir det mye lettere å være i mot. Både på grunn av KrF, men også på grunn av en tydeligere blå, økonomisk politikk, sier Svein Tuastad.

– Opposisjonen slipper å drive opp temperaturen på kunstig vis. Det blir klarere fronter, og det tjener fort opposisjonen på.

Trang fødsel

– Erna Solbergs utvidede regjering fikk en trangere fødsel enn noen hadde trodd, men det spiller ingen rolle når den først er her, skriver Aslak Bonde i Politisk Analyse.

Han mener, som Tuastad, at Venstre og KrFs kamp mot sperregrensen vil være avgjørende for om firepartiregjeringen har håp om å overleve valget i 2021.

– Erna Solberg kan regne som ganske sikkert at regjeringen holder sammen helt frem til valget i 2021.

Når den tid kommer, blir det store spørsmålet om Venstre og KrF har såpass stor oppslutning at de kan komme over sperregrensen. Dersom begge partiene ligger klart under fire prosent i månedene før stortingsvalget, vil regjeringens muligheter for gjenvalg være minimale, skriver Aslak Bonde.

Powered by Labrador CMS