Ledelse

Nelson Mandela under en gudstjeneste til ære for ham i Oslo Domkirke for 20 år siden.

Hva vi kan lære av Mandela

Historien om Mandela en historie om hvordan en enkeltperson kan symbolisere håp for mange på tvers av konflikter.

Publisert Sist oppdatert

Nelson Mandela, en av verdens virkelig store ledere, er gått bort. Men hva kan vi egentlig si om ham som leder? Jan Ketil Arnulf, førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI, har stilt spørsmålet, og skisserer i en kommentar hos Dagsavisen/ BIs nettsider noen svar.

Ledelseseksperten forventer riktignok at det litt frem i tid vil komme rapporter om ting Mandela har gjort som folk ikke har vært glade for. Helteglansen kan komme til å blekne noe. Men akkurat nå beskrives Nelson Mandela som en global, samlende figur, konstaterer Arnulf:

«Han innfridde slike håp som alle mennesker setter til sine ledere: At vi skal komme oss gjennom motgang og vanskelige tider, at vi skal ha fred og verdighet og forsoning. Uansett hva historieskrivere i framtida måtte kunne grave fram av skyggesider, så er historien om Mandela en historie om hvordan en enkeltperson kan symbolisere håp for mange på tvers av konflikter.»

Arnulf stiller i kommentaren sin imidlertid spørsmål ved hvor mange ledere det er som faktisk vil ta til seg følgende fem leksjoner fra Mandela:

  • Han levde midt i en konflikt uten å spille på hatet som mekanisme.
  • Han så på ledervervet som noe større enn seg selv.
  • Han kommuniserte med alle etter evne.
  • Han unnlot å lage en klikk av innsidere som holdt ham ved makten til gjengjeld for stor personlig rikdom.
  • Og mest utrolig av alt, han gikk av før det var for seint.

Mandela er selve symbolet på verdibasert ledelse, mener Jan Ketil Arnulf, som konkluderer på følgende vis: «I skyggen av Mandela vil det alltid hvile noe stakkarslig over tyranner og maktretorikere.»

Powered by Labrador CMS