Samfunnsansvar

Fiskebåter ved land i Brønnøysund på Helgelandskysten i Nordland.

Fangstskader for 100 millioner

Det er mye å hente på bedre håndtering av torsk. Mindre skader på fangsten kan gi betydelig større inntekter.

Publisert Sist oppdatert

Det er Nofima som på oppdrag fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond har estimert hvor mye fiskeindustrien taper på skadet fisk.

– Vi understreker at det er svært vanskelig å beregne økonomiske konsekvenser av dårlig kvalitet. Men våre analyser viser at det er mulig å hente ut større verdier av torsken ved å sørge for jevnt god kvalitet på råstoffet, sier forsker Marianne Svorken på Nofimas hjemmeside.

Ved å trekke fra den faktiske verdien har de kunnet anslå hvor stor salgsverdi som går tapt. Forskerne har brukt statistikker fra sluttsedler og eksport, og har intervjuet foredlingsbedrifter. Markeds-svingninger og eventuelle kostnadsendringer er blant usikkerhetsfaktorene som ikke er tatt med. Beregningene er gjort for filetindustri, saltfisk-, klippfisk- og ferskfiskprodusenter.

Beregningene viser at skadene representerer en tapsverdi på 13 %, noe som tilsvarer rundt 100 millioner kroner, beregnet ut fra eksportverdien i 2013.

Til tross for at myndigheter, organisasjoner og forskning de siste årene har hatt stort fokus på kvalitet, viser Nofimas forskning at en relativt stor andel av torskefangsten i 2014 kom til land med redusert kvalitet. En rapport fra desember slår fast at andelen fisk med dårlig kvalitet er på samme nivå eller dårligere, sammenlignet med fangsten i 2004

Torsk fisket med line og juksa kommer best ut, og andelen fisk i kategoriene «god», «redusert» og «dårlig» har holdt seg stabil siden 2004. Garn og snurrevad leverer høyest andel dårlig fisk, og tendensen er negativ for snurrevad.

Sjurdur Joensen, en av forskerne ved Nofima som har vært på kaikanten rundt om i landet for å dokumentere fiskens kvalitet, mener at hovedproblemet er at fangstene er for store, ikke hvilken redskapstype man bruker.

-Vi har sett at snurrevad egner seg best for lagring av levende torsk, noe som viser at vi kan få svært god kvalitet fra snurrevad, sier han. Hans råde er å holde fangstene litt mindre og ta vare på kvaliteten.

Snurrevad er en slags not til bruk på forholdsvis grunt vann (inntil 100 m) i fiske etter bunnfisk som flyndre og torsk.

Kvaliteten på torsken kan forringes på flere stadier, både i fangst, håndtering om bord, slakte- og bløggemetode, i videre behandling på land, gjennom lagring og i transport. Forskerne etterlyser en mer gjennomgående forståelse og ansvar for kvalitet i hele verdikjeden.

Powered by Labrador CMS