Arbeidsliv

The Piate Bay har mange tilhengere. Under rettssaken i Stockholm var det mange med piratflagg.

Får ikke pålegg om å blokkere nettpirater

Stockholm tingrett vil ikke tvinge Bredbandsbolaget, som eies av Telenor, til å blokkere The Pirate Bay og nå nedlagte Swefilmer.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge den ferske dommen er ikke internettoperatøren, i dette tilfellet Bredbandsbolaget, medvirkende til brudd på opphavsrettsbeskyttet ved at de er den digitale leverandøren, selv om tjenesten, i dette tilfellet The Pirate Bay, som er forbudt, er tilgjengelig via dem. Retten har derfor ikke pålagt dem å blokkere tilgangen til siden.

Det skriver svenske IDG, som er Sveriges og verdens største mediehus innenfor it/teknikk, miljø og business. Telenor, som eier Bredbandsbolaget, ønsker dommen velkommen:

Dommen sier at Bredbandsbolaget trenger å ha en kontrakt, eller et annet juridisk bindende dokument med The Pirate Bay for å bli klassifisert som medskyldige. Det sentrale punktet har vært om i hvilken grad nettleverandøren er medvirker til å tilgjengeliggjøre ulovlig innhold, og at de dermed har et medansvar for en ulovlig handling.

- Vi ser det som positivt at tingretten ikke anser at Internett-operatørene er medskyldige i forbrytelser begått over Internett. Dette er viktig for ytringsfriheten og den svenske modellen for et fritt og åpent Internett. Vi tror at selv om lagmannsretten vil regjere i vår favør håper vi at dette vil sette en stopper for denne saken, som ellers kan føre til at vi trenger å blokkere flere områder i fremtiden, sier Telenors prosessfullmektig Anna Byström i en epost til IDG.se.

Dommen er den første i sitt slag i Sverige, og går ifølge IDG i motsatt retning av det fleste andre europeiske land nå lander på. For i midten av november fikk EU-domstolen oversendt en sak fra nederlandsk høyesterett, initiert av organisasjonen Brein, som siden 2010 har jobbet for at to nederlandske ISPer blir pålagt å blokkere piratnettstedet The Pirate Bay. Det knytter seg derfor stor spenning til hvordan EU-domstolen kommer til å dømme i denne saken. Det helt sentrale spørsmålet er om The Pirate Bays bittorrent-teknologi er avgjørende får å gi publikum tilgang til ulovlig piratmateriale.

The Pirate Bay består av en katalog («BitTorrent index») der brukerne kan søke i torrent-filer andre brukere har lastet opp. Disse filene inneholder i seg selv ikke data, men kun beskrivelser av filene og opplysninger om hvor mange andre brukere som har dem. Brukerne kan så laste ned torrent-filen, og ved hjelp av et eget program på datamaskinen sin sette i gang nedlastingen. Nedlastningen assisteres også av The Pirate Bays såkalte «tracker», en tjeneste som koordinerer datautveksling mellom brukerne som har filene og brukerne som ønsker dem.

Tjenestene som tilbys av The Pirate Bay gjør effektiv overføring av store mengder data mulig. Dette har både lovlige og ulovlige bruksområder, noe som har ført til at blant annet film- og musikkindustrien har brukt store ressurser på å få siden stengt ned. Mens bransjeorganisasjoner hevder at The Pirate Bay bedriver ulovlig piratkopiering i stor stil, mener personene bak nettstedet at virksomheten er fullt lovlig i Sverige.

Den 9. desember 2014 utførte svensk politi en razzia på en serverpark i Stockholm som blant annet huset The Pirate Bay. The Pirate Bay ble online igjen 1. februar 2015 med nye eiere.

Uklart farvann

EU-domstolen har tidligere, i den såkalte UPC-saken, konkludert med at å blokkere under visse omstendigheter, er i samsvar med vern av ytringsfrihet og fri handel.

Dersom EU-domstolen kan tvinge en internettleverandør til å hindre kundene fra å nå et slikt sted, så kan det innebære krav om blokkering av tilsvarende nettsteder i alle europeiske land.

- Dersom EU-domstolen lander på at denne problemstillingen krever en kjennelse har de samtidig gjort det klart at man kan åpne for muligheten til å blokkere for en nasjonal lovgivning. Det kan gi rettighetshavere vann på møllen i Sverige, sier Daniel Westman, doktorgradsstudent i rettsinformatikk ved Universitetet i Stockholm til nettstedet.

- Vi har alltid hevdet at det er nok å gi en tilkoblingsmulighet, sier advokat for saksøkerne, Henrik Bengtsson, i en uttalelse. Bak det svenske søksmålet, som ble innlevert for ett år siden, står mediekjemper som Universal, Sony, Warner, Nordisk Film og den svenske filmindustrien, samt TV-bransjen representert ved SVT, TV4, MTG TV, SBS Discovery og C More.

Han sier at lovgivning om blokkering nå har trådt i kraft i resten av Norden og i store deler av Europa. De vil derfor anke dommen.

Per Strömbäck i film og TV-bransjens samarbeidsutvalg er svært overrasket over dommen, spesielt siden andre europeiske domstoler i mange tilfeller har gått i motsatt retning.

- Svenske film- og musikkskaper fortjener bedre, sier han til IDG.se.

Powered by Labrador CMS