Ledelse

Oslo City kjøpesenter.

LO-bekymring over kjøpesenter-makt

En tredel av all detaljhandel skjer i kjøpesentre, og sentrene benytter seg av sin makt i saker som angår demokrati og ytringsfrihet, mener LO-organisasjonen Handel og Kontor.

Publisert Sist oppdatert

Undersøkelsen som Handel og Kontor la fram for en måned siden viser at Norge har Europas høyeste kjøpesentertetthet. Forbundet mener undersøkelsen viser at kjøpesentre benytter makt til å sensurere og sile ut hva de liker og ikke liker. I disse valgtider skjer det at kjøpesentre nekter partiene å dele ut løpesedler, og sentrene tar betalt for å la partiene holde stand, uttalte HK i pressemeldingen 8. juli.

– Vi ser at eierne benytter seg av sin makt. Derfor mener vi denne konsentrasjonen er problematisk, sier HK-leder Trine Lise Sundnes til Aftenposten.

Det er også et problem at man må betale for å ha en stand, legger hun til.

– I tillegg ser vi at de ansattes rettigheter forringes. I et kjøpesenter med 2.000 ansatte finnes det ikke et felles hovedverneombud. Alle er ansatt i hver sin butikk. Det betyr at de ansatte mister påvirkningsmulighet med tanke på helse, miljø og sikkerhet, samt muligheter til å virke utarbeidelsen av fellesareal, sier Sundnes.

Olav Thon Gruppen driver 95 av landets 572 kjøpesentre. Daglig leder Dag Tangevald-Jensen sier selskapet har anbefalt sentrene å tillate politiske stands i valgkampen, tar ikke betalt for stands og tar ikke stilling til politiske budskap, legger han til. Det er senterledelsen som bestemmer, forklarer Tangevald-Jensen.

Olav Thon Gruppen er kun utleiere og dermed ikke part i ansettelsesforhold, forteller han videre.

Powered by Labrador CMS