Annonse
Foto: stefano

Satser på oppstartselskaper på Gaza

Når man hører om Gaza, går tankene raskt mot mennesklige lidelser og fravær av håp. Men Harvard-utdannede Iliana Montauk vil det annerledes. I 2013 sluttet hun i jobben hos Google for å starte inkubator for gründere på Gaza-stripen. 

– Jeg hadde aldri sett mer hardt arbeidene folk utenfor Silicon Valley før, sier hun til Bloomberg.

Inkubatoren Gaza Sky Geeks får støtte fra hennes tidligere arbeidsgiver samt den veldedige organisasjonen Mercy Corps. Til nå har fire av selskapene i akselleratoren mottatt finansiering fra venturefond. Tevy som lar tv-tittere chatte om TV-showet de ser på, Datrios som er et sosialt nettverk for arabiske fotballfans, Wasselni som er et slags Uber for den arabiske verden og DWBI Solutions som hjelper andre selskaper med automatisert dataanalyse.

Selv om Israels blokkade av Gaza har medført begrensninger på en rekke importvarer, er datamaskiner og mobiltelefoner i alles besittelse. Og med en ungdomsledighet på 43 prosent er det flust av smart ungdom som mer enn gjerne vil prøve lykken som gründer.

Men i motsetning til hordene av mac-bærende gründeraspiranter i de utallige inkubatorene i vesten, har disse gründerne noen helt egne utfordringer. For eksempel er en av hovedprioriteringene for alle oppstartsselskaper på Gaza å få på plass en kontinuitetsplan i tilfelle krigshandlinger skulle blusse opp. Å møte investorer og kunder er også ekstra krevende. Flyplassen på Gaza har vært stengt i over et tiår, og lokalbefolkningen trenger tillatelse fra israelske eller egyptiske myndigheter for å forlate området.

Men for de unge tech-gründerene er det ikke snakk om å bli sabotert av "oppstartsnasjonen" Israel.

– Vi opplever at en del i det israelske teknologimiljøet ønsker å støtte oss, men i dagens politiske klima vil nære forbindelse fort bli "komplisert", sier Montauk til Bloomberg.

 

 

 

Annonse
Annonse