Ledelse

3 tips når karrieren står stille

Vil du bli leder? Eller er du leder, men ønsker deg en større lederrolle? Bruk mindre tid på grubling i enerom og mer tid på å treffe andre mennesker, råder professor.

Publisert Sist oppdatert

Hvis du har lyst til å avansere på jobb, men føler at du «står fast», er det naturlig å hengi seg til litt selvransakelse, men pass på at du ikke fastner i fortiden, advarer Hermina Ibarra professor i organisasjonsadferd ved London Business School på høyskolens hjemmesider.

Innsikt kommer fra erfaring og det får du bare ved å handle, skriver hun.

Professoren, som blant annet har skrevet boken «Act Like a Leader, Think Like a Leader», utfordrer forestillingen om at personlig endring skjer innenfra og utover. Istedenfor slår hun et slag for en utenfra-og-inn-tilnærming.

Her er kortversjonen av tre tips hun gir i innlegget sitt:

1. Omdefiner jobben din

Hva gjør du i jobben din? Hva bruker du mest tid på? Ofte er det ting du er ekstra flink til, men det kan også begrense mulighetene dine, ifølge Ibarra. Du blir lett satt i bås hvis du ikke også utvikler deg til å bli flinkere på områder der du er mindre flink i dag.

Professoren oppfordring er: Vær kreativ og se på hva annet og nytt du kanskje kan gjøre, innenfor eller utenfor organisasjonen. Hva kan du gjøre mindre av? Hvilke nye aktiviteter kan du legge til? Kan du bli med i en prosjektgruppe som driver med andre ting enn det du gjør til vanlig?

Ibarra minner om at de perspektivene du får fra å gjøre nye ting og møte nye mennesker, vil bringe deg ut av din vante rolle, din vanetenkning og de «siloene» du vanligvis jobber innenfor. Tenk også over hva du kan ta med deg utenfra og inn i den gruppa du vanligvis jobber med.

Nye erfaringer av denne typen både endrer måten du tenker på og hvem du er, mener professoren. Det gjør noe med selvbildet ditt når du ser hvilke nye ting du er i stand til å gjøre. Kanskje kan en ny lederidentitet begynne å slå rot?


2. Bygg nettverk på tvers og utover

Tenk på nettverket ditt som en bredt anlagt forsamling mennesker som kan hjelpe deg med å avansere karrieremessig og med å få ting gjort mer profesjonelt, oppfordrer Ibarra. Hun går langt i å hevde at det er nettopp nettverket ditt som er det som kan hjelpe deg eller begrense deg fra å få en rolle med mer ansvar.

Og du trenger et nettverk som når ut til folk som befinner seg andre steder jobbmessig enn det du selv gjør. Bredde, muligheter for å koble ulike nettverk sammen og utviklingsmuligheter er tre av Ibarras stikkord.Nettverket bør med andre ord ikke bare bestå av folk du «alltid» har kjent. Hvis nettverket ditt ikke vokser, vil ikke du vokse heller, hevder hun.

3. Vær litt mer leken

Kreves det at du velger en annen stil framover hvis du vil avansere karrieremessig? Kanskje krever det mer tilstedeværelse og karisma i måten du kommuniserer og selger ideen dine på? Kanskje krever det at du samarbeider mer med andre?

Ibarra stiller spørsmålene, konstaterer at det kan være ukomfortabelt å ta steget ut av gamle komfortsoner og oppfordrer til handling. Det handler om å endre gamle vaner. Kanskje skal du gå på ett av disse nettverksarrangementene som du egentlig hater, og tenke på det som læring? Kanskje skal du der snakke med noen du ikke kjenner fra før, og lære av hvordan det gikk?

Moralen blir dermed noe sånt som: Prøv noe nytt. Lek med ulike muligheter, beveg deg utenfor komfortsonen – og se hva du kan lære.

Powered by Labrador CMS