Ledelse

Konsernsjef i Norsk Hydro, Svein Richard Brandtzæg, kunne legge fram et bedre resultat enn hva som ble ventet av selskapet i andre kvartal.

Bedre enn ventet for Hydro – flere norske børslokomotiv gjør det bra

Norsk Hydro leverte et sterkere resultat enn ventet i årets andre kvartal, til tross for fallende aluminiumspriser. Også Aker og Orkla har levert gode resultater den siste uken.

Publisert Sist oppdatert

Resultat før skatt endte på 2.955 millioner kroner i andre kvartal, noe som hovedsakelig reflekterer lavere aluminiumspriser og premier, ifølge selskapet.

Selskapets underliggende driftsresultat før finansposter og skatt sank til 2.667 millioner kroner i andre kvartal. Det er en nedgang fra første kvartal, da resultatet ble 3.208 millioner kroner, men det er en økning fra samme kvartal i fjor, da tallet endte på 544 millioner kroner.

Det var på forhånd ventet et underliggende driftsresultat på 2.344 millioner kroner, ifølge SME Direkt for TDN Finans, melder E24.

Høyere salgsvolum har imidlertid ført til de beste resultatene noen gang i nedstrømsvirksomheten siden 2007, da Norsk Hydro ble et rent aluminiumsselskap.

– Resultatene for dette kvartalet er påvirket av lavere priser, men jeg er glad for å se at etterspørselen øker og at aluminium overtar som foretrukket metall i flere og flere produkter, noe som har bidratt til rekordresultater i vår nedstrømsvirksomhet, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg, som la fram tallene tirsdag morgen.

Yara leverer knalltall

Gjødselgiganten Yara leverer sterke tall i årets andre kvartal, grunnet økte leveranser og en styrket dollar.

Resultat før skatt steg til 3.952 millioner kroner, sammenlignet med samme periode i fjor, da denne posten i regnskapet beløp seg til 3.095 millioner kroner.

Analytikere ventet et overskudd før skatt ville bli 3.735 millioner kroner, ifølge SME Direkt for TDN Finans, skriver Dagens Næringsliv.

– Yara rapporterer sterke resultater i andre kvartal med økte leveranser og forbedrede marginer som følge av lavere gasskostnader og en sterkere amerikansk dollar, sier konstituert konsernsjef Torgeir Kvidal.

Selskapets aksjeverdi sank imidlertid med 1,84 prosent da Oslo Børs åpnet tirsdag.

Yaras globale gjødselleveranser økte 6 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Gjødselleveransene stiger i Latin-Amerika og Asia, mens de holder seg på samme nivå som i fjor i Europa.

Real opptur for Aker

Tross uro i markedene, leverer også Aker et godt resultat andre kvartal i år. Konsernet mangedobler inntjeningen det hadde i samme kvartal i fjor.

Aker-konsernet, som inkluderer Aker ASA og holdingsselskaper, fikk et resultat før skatt i andre kvartal i år på 788 millioner, opp fra minus 487 millioner kroner i samme kvartal i fjor.

– Aker presterte godt til tross for uro i markedet, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker i en kommentar til kvartalsresultatet.

Konsernets driftsinntekter var på 18.227 millioner kroner, mot 17.370 millioner kroner året før. Driftsresultat ble 1.508 millioner kroner mot 203 millioner kroner i fjor.

– Vi opprettholder en sterk kontantbeholdning, vi har skapt mer verdi og vi har ytterligere minsket risikoen i vår portefølje. Gitt den langvarige nedgangen i olje- og gassektoren, er jeg fornøyd med at verdien av vår industrielle portefølje steg 9,6 prosent i andre kvartal. Det er en påminnelse om verdien av å ha en balansert og variert investeringsportefølje, sier Eriksen.

Verdien av Akers portefølje av industrielle investeringer økte til 20,4 milliarder kroner i kvartalet, opp fra 18,6 milliarder kroner i foregående kvartal. Akers investeringsportefølje utgjorde 8,2 milliarder kroner, opp fra 7,7 milliarder kroner i utgangen av mars.

Framgang for Orkla

Orkla hadde i andre kvartal 2015 et justert driftsresultat på 789 millioner kroner, en økning på 18 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Samlet sett er jeg fornøyd med kvartalet, sier konsernsjef Peter A. Ruzicka, som presenterte resultatet før helgen.

Driftsinntektene for andre kvartal var 7.705 millioner kroner, sammenlignet med 7.196 millioner kroner for andre kvartal 2014. Driftsresultatet for perioden endte imidlertid på 734 millioner kroner, sammenlignet med 747 for samme periode i fjor.

Orkla Confectionery & Snacks, Orkla Foods og Orkla Food Ingredients bidro positivt til veksten. Særlig i det norske markedet gjorde disse delene av konsernets kjernevirksomhet det godt.

Relanseringen i andre kvartal av Grandiosa-pizza, med nye ingredienser og smak, samt lanseringen av nye typer Big One-pizza, bidro positivt i Norge.

– Pizza er en av Orklas nøkkelvirksomheter. Både Grandiosa-relanseringen og de nye typene pizza har blitt godt mottatt av forbrukerne, sa Ruzicka under fredagens presentasjon.

Orklas resultat før skatt endte på 1.280 millioner kroner, sammenlignet med 881 millioner kroner andre kvartal i fjor.

Powered by Labrador CMS