Annonse
doktorer_leger_.jpg

De borgerlige foreslår turnusendringer

Forslaget fra Høyre får støtte av de tre andre opposisjonspartiene Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet på Stortinget. Forslaget vil derfor raskt kunne gjennomføres hvis den rødgrønne regjeringen mister flertallet på Stortinget i 2013, skriver Aftenposten.

Høyres forslag går ut på å gjøre det lettere å eksperimentere med fleksibel turnus fra ett år av gangen, som i dag, til fem år.

– Det skaper stor usikkerhet på mange arbeidsplasser at man kun kan avtale alternativ turnus for ett år av gangen, sier Høyres arbeidspolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen.

Partiet vil også avskaffe den lovfestede retten som store fagforbund har i dag til å blokkere alternative turnusordninger. Høyre mener at kun Arbeidstilsynet skal kunne si nei til ordninger som de er lokal enighet på et sykehjem eller sykehus om å prøve ut.

Høyres mål med forslaget er å sikre heltidsjobber til flere av de 115.000 som i dag jobber ufrivillig deltid. Først og fremst gjelder dette ansatte i helsesektoren.

Sosialistisk Venstreparti, LO og mange fylkeslag i Arbeiderpartiet vil i stedet for mer liberale turnusregler, styrke arbeidernes lovfestede rett til heltidsstilling. LO-leder Roar Flåthen frykter at Høyres forslag vil gjøre det lettere for arbeidsgiverne å påtvinge arbeiderne det han kaller ekstreme arbeidstidsordninger. (©NTB)

 

Annonse
Annonse