nyheter

Høyre advarer før ny helsereform

Fredag blir en stor dag for Helse-Norge når regjeringen etter alt å dømme legger fram forslag til ny kommunal helse- og omsorgslov, ny folkehelselov og nasjonal helse- og omsorgsplan.

Publisert Sist oppdatert

Disse sakene er i realiteten gjennomføringen av samhandlingsreformen. Det er stor spenning, ikke minst i kommunene, om hva som kommer. Blant de sakene som avgjøres, er ordningen med brukerstyrt personlig assistent.

Høyre advarer

Høyre advarer i forkant om hva som kan komme.

– Vi vil advare regjeringen mot å la dette bli en ny Nav-reform som er presset gjennom ovenfra og ned. Reformen bør vokse fra kommunene. Pasientene må få et bedre tilbud i kommunene før vi man bygger ned sykehustilbudene. Hvis ikke er jeg redd for at både pasientene og kommunene kommer i skvis, sier partiets helsepolitiske talsmann Bent Høie til NTB.

Han håper helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har forandret forslagene etter høringsrunden.

– Jeg håper regjeringen har ombestemt seg og rettighetsfester ordningen med brukerstyrt assistent, sier Høie.

Han håper også kravet til kompetansesatsing i kommunene blir styrke og at det ikke blir redusert innflytelse og rettssikkerhet for pasientene gjennom mindre brukermedvirkning og redusert klageadgang.

– Det er også nødvendig at kommunene ikke blir pålagt oppgaver de ikke er klare for å overta. Reformen må ta utgangspunkt i hva kommunene har av tilbud, sier Høie.

– Må bygges opp gradvis

Han legger vekt på at tilbudet i kommunene må bygges opp gradvis gjennom frie og øremerkede midler, og at ikke kommunene straffes med avgifter hvis innbyggerne bruker sykehuset.

– Da kan kommunene bli presset til å gi et uforsvarlig tilbud til pasienter som skulle ha vært på sykehus, mener Høyres talsmann.

Han sier at hans parti vil ha en nasjonal opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering etter modell fra opptrappingsplanen for psykisk helse.

Partiet kommer blant annet også til å foreslå egne sykehjemsleger og bemanningsnorm for legedekning ved sykehjem. Andre forslag fra Høyre går ut på å skaffe ansatte i kommunenes helse- og omsorgstjenester etterutdanning og sikre flere helseprofesjoner i kommunehelsetjenesten.

KS bekymret

Kommunens interesseorganisasjon (KS) er bekymret for at regjeringen skal gå for raskt fram. KS vil ha en egen gjennomføringsplan som konkretiserer hvilke oppgaver, ansvar og myndighet som følger av samhandlingsreformen og hvordan reformen skal finansieres.

– Reformen skal innføres fra 1. januar 2012. KS vurderer dette tidsperspektivet som kritisk, heter det i en uttalelse fra hovedstyret.

KS mener at tilgangen av relevant kompetanse vil være den største utfordringen ved innføring av samhandlingsreformen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS