DP helg

Birgitte Damberg Trio

Musikalsk protest mot glansbildesamfunnet

Publisert Sist oppdatert

Birgitte Damberg Trio byr på en helt spesiell kombinasjon av jazz og visetradisjon, iblandet elementer fra blues og samtidsmusikk.

I trioens musikalske univers blir tekst og musikk formidlet gjennom tett samspill, varme og humor.

Fredag 21. januar slipper de singelen «Noen ganger», en låt som byr på både viktig tematikk og et groovy og røft musikalsk uttrykk.

Singelen «Noen ganger» er en protest mot det trioen kaller «glansbildesamfunnet», et samfunn hvor det finnes et slags underliggende krav eller forventning om at man skal lykkes i arbeidslivet, være på høyden i alle situasjoner og smile fra øre til øre til enhver tid.

– Jeg mener disse kravene og forventningen forsterkes av sosiale medier, realityshow og ikke minst media. Dette ekstreme fokuset på «vellykkethet» har en ganske alvorlig bakside som gjør oss slitne og i mange tilfeller rett ut deprimerte, stikk i strid med det man tenker er samfunnets forventinger, mener vokalist Birgitte Damberg, før hun fortsetter:

– Nå har jeg blitt så voksen at jeg synes jeg har lov til å kalle en spade for en spade. Jeg synes synd på generasjonen som er oppvokst i et «klikk og like-basert» samfunn hvor man lever et parallelt glansbildesamfunn på sosiale medier. Derfor er det viktig at vi som har noen år på baken hjelper til med å gi et nyansert bilde. Noen ganger er livet rett og slett tungt, og det gjelder vel de fleste av oss i denne pandemien, selv om vi ofte får det motsatte inntrykket fra utsiden.

Som låtskriver er Birgitte Damberg kjent for å ha en egen evne til å løfte fram ulike fasetter ved livet. Hun skriver alltid ærlige og reflekterte tekster som er lett for lytteren å kjenne seg igjen i. Singelen «Noen ganger» er skrevet med et bakteppe av koronarestriksjoner, konsertforbud og nedstegnning. Derfor følte Birgitte at det var viktig å understreke at selv om livet noen ganger går deg rett imot og føles håpløst, så er det greit og en del av reisen vi alle skal gjennom.

– Livet har jo ikke alltid smilt til meg, og jeg føler også til tider på min egen utilstrekkelighet og frustrasjon over alt man ikke får gjort her i livet. Som musiker ble jo dette veldig forsterket i pandemien, spesielt da det brått ble ulovlig å gjøre det jeg elsker mest: å spille konserter for publikum.

Men i stedet for å synke ned i apatien er låta et eksempel på at det i stedet går an å sparke i fra, og at tunge tanker forsvinner raskest ved at man klarer å løse ut energi i stedet for å pakke den inn,

– Jeg er en motstander av spørsmålet «Hvordan går det?» som etterfølges av det forventede svaret «Jo, bare bra». Det må jo være rom for å kunne svare at man sliter eller har det tøft. Livet er tungt noen ganger, men jeg håper folk forstår at det hjelper hvis man er ærlig overfor hverandre, og isteden setter fyr på glansbildet, avslutter Birgitte Damberg med et lurt smil.

På «Noen ganger» evner Birgitte Damberg Trio på imponerende vis å utvikle sitt musikalske uttrykk, samtidig som de holder fast ved den umiskjennelige signaturen deres. Denne gangen er det akustiske lydbildet erstattet av en mer elektronisk sound med et heftig driv, noe som forsterkes av en forseggjort og røff produksjon.

Singelen «Noen ganger» slippes fredag 21. januar.

Powered by Labrador CMS