Samfunn

SPLEISELAG? Canada vil ha med seg blant andre Norge i et gigantisk sattellittprosjekt i Arktis.

Vil ha Norge med på satellitt-eventyr i nord

Canada vil ha med seg Norge, Danmark og USA på et 13-milliarder kroners militært satellitteventyr i Arktis.

Publisert Sist oppdatert

Hensikten er at det canadiske satellittprogrammet vil gi bedre militær overvåking og kommunikasjon i Nordområdene.

En anmodning om bud på prosjektet kan komme neste år, ifølge det canadiske forsvarsdepartementet, skriver Vancover Sun.

Satellitten eller satellittene vil hovedsakelig være for militært bruk, og skal gi døgnkontinuerlig kommunikasjon i det høye nord.

Men den vil også kunne brukes til å gi bedre kommunikasjon for føderal og sivil kommunikasjon i regionen, påpeker canadierne.

Militært og dyrt

Ifølge canadiske myndigheter forventer man å tildele en kontrakt for utbygging av prosjektet som er døpt «Enhanced Satellite Communication Project» i 2020. Romsonden med satellitten skal etter planen bli «sjøsettes» i 2024, skriver Vancover Sun.

Prosjektet vil koste minst 1,5 milliarder dollar, eller snaut 13,5 milliarder kroner ifølge forsvarsdepartementet i Canada. Noen anslag snakker om en pris på 2,4 milliarder dollar (over 20 milliarder kroner).

Det var under den forrige konservative regjeringen i Canada at militæret og den canadiske romorganisasjonen kom opp med en plan for et helt nytt satellittsystem som kan gi bedre kommunikasjon og informasjon om værmønstre og andre forhold i nord. Men prosjektet ble droppet da kostnadene aldri sluttet å stige, skriver Vancover Sun.

Spleiselag

Nå har canadierne tørket støvet av planene, og skal ha vært i diskusjoner med USA, Norge og Danmark for å se om disse landene er interessert i å hjelpe med finansieringen av en del av programmet, ifølge militære offiserer avisen Vancover Sun har snakket med.

Men foreløpig er det ingen offisiell avtale om kostnadsdeling for satellittprogrammet, noe også Forsvarsdepartementet i Norge understreker.

– Norge, ved Forsvarsdepartementet, har signalisert interesse for dette systemet, men har ikke forpliktet seg til noe partnerskap. Vi følger utviklingen og vi vurdere dette systemet i lys av andre mulige alternativer, eksempelvis det europeiske Copernicus-programmet, skriver pressevakt Marita Hundershagen i Forsvarsdepartementet i en epost til Dagens Perspektiv.

Vi følger utviklingen og vi vurdere dette systemet i lys av andre mulige alternativer

Men canadierne er veldig gira på dette prosjektet og til avisen Ottawa Citizen sier den militære lederen for canadisk romvirksomhet at «deling av kostnadene ved slike programmer mellom nasjoner med interesser i Arktis er økonomisk fornuftig».

– Hvis det er interesse internasjonalt, og hvis vi kunne dele kostnadene, er det noe vi er interesserte i å forfølge, sa general Blaise Frawley til Ottawa Citizen i desember.

Frawley sier at en slik kommunikasjonssatellitt vil gi betydelige fordeler, og at det vil være fornuftig for andre etater og allierte land å dra nytte av den.

– Vi ønsker å få prosjektet i gang nå, sier Frawley. – Slikt som dette tar tid.

Fotograferer Arktis allerede

Årsakene til iveren fra canadierne er at nåværende kommunikasjonssatellitter har hull i sin dekning over det som er kjent som «det høye Arktis». Det er derfor de militære ser nødvendigheten av å få et nytt satellittsystem i bane over Nordpolen.

– Vi har allerede satellitter i rommet, men de begynner å dra på årene. Hvis vi ikke følger på med oppgraderinger, så vil vi miste mange muligheter, mener general Frawley.

«Enhanced Satellite Communication Project» vil i så fall komme i tillegg til det satellittsystemet canadierne allerede har i nordområdene – det såkalte Radarsat-systemet. Her er Norge med som partnerland, og dette kommunikasjonssystemet skal nå oppgraderes.

– Norge, ved Norsk Romsenter har i dag en kommersiell avtale med Canadiske Macdonald Dettwiler for kjøp av satellittbilder fra Radarsat, skriver Hundershagen i Forsvarsdepartementet.

Powered by Labrador CMS