Samfunn

Vil teste ­grensene for svenske innvandringslover

I sitt utstillingsvindu Sölvesborg vil Sverigedemokraterna sende flyktninger videre til kommuner ledet av sosialdemokrater.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke bare i Norge at velgerne rundt om i landet skaper frustrasjon med sin massive utroskap overfor de mest etablerte partiene. I Sverige sliter spesielt Høyres søsterparti Moderaterna med et internt hodebry: En håndfull lokalpartier bidrar i sine kommuner til innvandringskritiske SDs drøm på nasjonalt nivå - et forpliktende samarbeid om makten med Moderaterna og Kristdemokraterna (KD).

– Vi er vel ikke Stockholms favoritter, sier Moderaternas viseordfører i Sölvesborg, Paul Andersson. Sölvesborg er en svensk småby i Blekinge län sørøst i Sverige.

Andersson har rett i sine antagelser om hovedstaden.

– Samarbeidet i Sölvesborg skader tilliten til oss, sa Moderaternas partisekretær Gunnar Strömmer da det politiske samarbeidet mellom SD og Moderaterna ble dannet i byen i fjor høst.

Tester gråsoner om innvandrere

Den svenske bosettingsloven inneholder krav om at hver kommune skal ta sin andel av nyankomne. Med Sveriges tredje største parti i spissen utfordres beslutningen lokalt, og det vil få rikspolitiske ringvirkninger og oppmerksomhet.

– Vi skal teste gråsoner, varsler Sverigedemokraternas (SDs) ordfører i Sölvesborg, Louise Erixon. Slikt vekker oppmerksomhet. Hun er attpå til samboer med Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson.

– Mange kommuner har sagt at de gjerne tar imot de nyankomne. Da kan de jo også ta imot de nyankomne som vi ifølge den nasjonale bosetningspolitikken skal få, sier hun til avisen Dagens Samhälle.

Duoen Åkesson/Erixon

Svensk politikks mest profilerte par siden Fredrik Reinfeldt og Filippa Reinfeldt kommer fra den lille byen Sölvesborg, i Blekinge sørøst i Sverige. Det er hjemme for SD-leder Jimmie Åkesson, hans samboer

Louise Erixon og dere lille sønn.

Far er mest i Stockholm for å lede Sveriges tredje største parti med over 1,1 millioner velgere bak 62 representanter i Riksdagen. SD fikk 17, 5 prosent ved valget for et år siden.

Mor ble lokal valgvinner ved kommunevalget, som ble avholdt samtidig. SD tok nesten igjen Socialdemokraterna i Sölvesborg med 3425 stemmer og hele 29 prosent av velgerne. 20 år tidligere ble en 19 år gammel Jimmie Åkesson valgt som første og eneste medlem av det samme kommunestyret med 1,8 prosent og støtte fra 176 velgere i ryggen. Nå har SD 14 av 49 representanter og styrer med de nasjonale drømmepartnerne pluss et lokalparti.

Der Terje Søviknes har spilt en viktig rolle for å normalisere Fremskrittspartiet i Os, er Åkesson og Erixon i gang med samme oppgave for SD i Sölvesborg.

Seier for personlig kjemi

To venninner sto bak seieren med den nye alliansen: Erixon og Moderaternas Emilie Pilthammar. Men så la sistnevnte ut et «gladbilde» som illuderte gruppesex med to andre lokalpolitikere – og dermed ble

Pilthammar kastet ut av partiet.

Men spiren var sådd, og samarbeidet fortsatte.

Samholdet i den symboltunge lille byens nye allianse virker likevel sterkt.

– Jeg tror det kommer til å bli endringer på hele migrasjonspolitikken på nasjonalt nivå, sier gruppelederen for Kristdemokraterna i Sölvesborg, Robert Manea.

Dette er musikk i Jimmie Åkessons ører: at en fra et annet parti følger håpet om en konservativ blokk med SD, Moderaterna og KD.

Pride vrs SD

SD var det eneste partiet i Riksdagen som ikke ble invitert til partilederdebatten under Stockholm Pride i fjor. Erixon mener det da blir feil å heise et flagg som symboliserer en organisasjon som ekskluderer nesten 30 prosent av velgerne i hennes hjemby.

– Derfor heiser vi det svenske flagget og kommunens flagg. Det er det eneste riktige om man virkelig mener at alle alltid skal kunne føle seg representert, uttaler Erixon.

Powered by Labrador CMS