Ledelse

Et par råd om å lede spesialister

Sørg for at organisasjonen vet hva spesialisten holder på med.

Publisert Sist oppdatert

Den danske tenketanken DEA samlet sammen med en rekke danske organisasjoner for en tid tilbake inn viten om offentlige og private organisasjoners arbeid og utfordringer med å ledelse talentfulle spesialister.

De har en ledelsesguide, som Stina Vrang Elias har omtalt i et innlegg hos lederweb.dk. Dette er to av de viktigste punktene fra guiden:

  • Kjenn din spesialist, og sørg for at organisasjonen også gjør det
    Siden spesialistene ofte er alene om sin profesjoner, risikerer de at folk har fordommer mot dem. Det er viktig at både lederen og organisasjonen vet hva spesialistens funksjon er, hva de arbeider med og hva de står for. Spesialisten som går i dybden i faget jobber for å være i tet med hensyn til ny kunnskap og nye metoder. En bredere orientert spesialist bruker spesialkunnskapen sin til å være rådgiver for organisasjonen. Den strategiske spesialisten bruker kunnskapen sin til å utvikle organisasjonen på et strategisk plan.
  • Det handler om motivasjon
    Finn ut hva som motiverer hver og en av spesialistene. Ligger eksempelvis motivasjonen i det å få jobbe videre med faget, eller i å klatre oppover karrierestigen?
Powered by Labrador CMS