Arbeidsliv

Sykmeldte blir raskt friske nok til å gå på jobb når de får innkalling til dialogmøte hos Nav, viser en ny forskningsrapport.

Går heller på jobb enn i Nav-møte

Når Nav sender ut brev til sykmeldte om dialogmøte, velger de heller å gå tilbake på jobb.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Dagens Næringsliv.

En forskningsrapport fra Frischsenteret viser at sykmeldingsperioden reduseres med ti dager for hvert innkalt dialogmøte. Denne innkallingen har størst effekt på de sykmeldte. Denne gruppen kommer helt eller delvis tilbake i jobb 20 dager tidligere.

– Brevet fungerer som et spark bak, sier seniorforsker Simen Markussen, som står bak rapporten sammen med to kollegaer ved Frischsenteret.

Han mener at en av årsakene er at et dialogmøte høres traust ut, og at mange opplever møtet som meningsløst. Etter 26 uker er Nav pålagt å kalle inn til dialogmøter. Likevel blir mange av møtene avholdt først i den tjuesyvende uken.

– Diagnose er nok viktig her. Dersom friskmelding kan forventes raskt uansett, eller om man ikke kan forvente retur til arbeid, kan man la være å innkalle til møte. Innkalling kan altså sendes dem man tror har størst utbytte av et slikt møte.

Tjenestedirektør i Nav, Bjørn Gudbjørgsrud, bekrefter at Nav også i andre sammenhenger ser en innkallelseseffekt.

– Effekten av å få et brev i posten ser vi også når det sendes ut krav om at den sykmeldte må prøve seg i aktivitet etter åtte uker. Jeg vil ikke kalle det en skremselseffekt, men det skjerper bevisstheten, sier han til Dagens Næringsliv.

Powered by Labrador CMS