Samfunnsansvar

REKORDLITE IS: Forskningsskipet Lance i isen nord for Svalbard. I november har havisen i Barentshavet minket i stedet for å vokse, slik den vanligvis gjør på denne tiden av året.

Arktis har aldri hatt mindre november-is

Utstrekningen av havisen i Arktis i november var på det laveste som er målt noensinne for den måneden. I Barentshavet krympet havisen på en tid av året den vanligvis vokser.

Publisert Sist oppdatert

Med vinteren i anmarsj, er det vanlig at havisen i Arktis begynner å fryse til igjen, men i år har det altså gått motsatt vei i det viktige havområdet nord for Norge. I det som normalt skal være en kald måned, har isen i Barentshavet krympet med 50.000 kvadratkilometer, et område på størrelse med Finnmark fylke.

Det er helt vilt det som skjer der oppe. Det er ille

Havisen i Arktis målte totalt 9,1 millioner kvadratkilometer i november, 800.0000 mindre enn rekorden fra 2006 og det laveste siden satellittmålingene startet i 1979. Forskjellen er et like stort areal som Norge og Sverige til sammen.

2016 har vært et dårlig år for havisen i nord, og november er den sjuende måneden der det settes minimumsrekord, ifølge amerikanske National Snow and Ice Data Center.

– Det er helt vilt det som skjer der oppe. Det er ille, sier havforsker Jennifer Francis ved Rutgers University. Tidligere er det påvist en sammenfall mellom isutviklingen i Barentshavet og ekstremvær lenger sør.

– Det er nesten helt sikkert at vi vil se uvanlige værhendelser denne vinteren, sier Francis.

Noen steder i Arktis var lufttemperaturen 10 grader høyere enn normalt, mens havtemperaturen var 4 grader over normalen, noe som hindrer ny havis fra å bli dannet.

Powered by Labrador CMS