Samfunn

Illustrasjonsfoto. Utdanningsforbundet vil ha læreren, i samarbeid med familien, i sentrum av vurderingen av elever.

Hauglie får skarp kritikk for Nav-utspill

Utdanningsforbundet frykter stigmatisering i skolen.

Publisert Sist oppdatert

I starten av desember uttalte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie at «NAV må bidra til å fange opp elever som sliter på skolen.» Uttalelsene får skarp kritikk av Utdanningsforbundet.

– Skolen skal gjøre det som skolen har ansvaret for, men NAV kan også bidra med sin verktøykasse, uttalte Hauglie i Dagsnytt 18 1. desember, i en diskusjon om elever som presterer dårlig på skolen.

I en kronikk i Dagens Perspektiv, under tittelen «Et farlig forslag» skriver 2. nestleder i Utdanningsforbundet Hege Valås at Hauglie inviterer til en prosess der «enkeltskjebnene fort kan glippe av syne til fordel for de store systemers ferdig koordinerte innsatsvilje.»

– Når det skjer, kan det bære riktig galt av sted. Selv om hensikten er den aller beste, skriver Valås.

Individ

Hun mener blant annet at det eneste alle elever som skårer lavt med sikkerhet har til felles, er at de skårer lavt.

– Som alle andre er de unike individer, med ulik bakgrunn. Å se bort fra dette, kan lede til stigmatisering, skriver Valås.

Arbeids- og sosialministeren skriver på egen Facebook-side at det gjennom tverretatlig og tverrfaglig samarbeid vil kunne bli lettere for læreren å være lærer, og at det vil komme eleven til gode.

– Svake resultater på skolen trenger ikke bety at eleven mangler evner til å gjøre det bra på skolen. Dårlige resultater kan være en indikasjon på at det er andre bakenforliggende årsaker som gjør at den enkelte elev ikke presterer optimalt i skolehverdagen, skriver hun.

Rutiner

Det er i slike tilfeller, for eksempel hvis skolen tror svake skoleprestasjoner skyldes vanskelige familieforhold, at NAV kan være en «viktig og god» samarbeidspartner, mener statsråden.

– NAV skal handle ut ifra barnas beste og skal bidra til sosial og økonomisk trygghet. Da snakker vi sosialhjelp og økonomisk støtte, men også arbeidstrening, arbeidsmarkedskurs og hjelp til å skaffe jobb. Jeg har troen på at NAV - samme med skolen – kan fremme sosial inkludering og deltagelse i samfunnet, og bedre levekårene til den enkelte hvis behovet er der.

Valås i Utdanningsforbundet er enig i at Nav kan spille en rolle i enkelte tilfeller. Det må imidlertid være skolenes og lærernes vurdering av situasjonen som må ligge til grunn for slike avgjørelser, mener hun.

– Skoler kan gjerne ha rutiner for at slike vurderinger alltid gjennomføres når elever skårer på laveste nivå. Men rutinene må ikke forhåndsbestemme hvem som eventuelt varsles og trekkes inn eller hvilke konklusjoner som bør trekkes. Da mister vi eleven av syne, skriver Valås.

Les hele kronikken her.

Powered by Labrador CMS