Arbeidsliv

Store forskjeller i lønnsveksten

Industriarbeidernes månedslønn øker med 0,9 prosent. Fagarbeiderne øker med 1,8 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå viser endringen i gjennomsnittlig avtalt månedslønn for heltidsansatte fra andre til tredje kvartal i 2016.

Foreløpige lønnsindekser for gjennomsnittlig avtalt månedslønn for heltidsansatte i industri viser en endring på 0,9 prosent fra 2. kvartal 2016 til 3. kvartal 2016. Dette er en nedgang på 0,5 prosentpoeng i forhold til fjorårets vekst på 1,4 prosent i samme periode.

Til sammenligning viser indeksen en økning på 0,5 prosent for heltidsansatte i bygge- og anleggsvirksomhet. Samme lønnsøkning hadde sysselsatte i olje- og gassutvinning og bergverksdrift. I samferdsel er økningen på 0,7 prosent i indeksen fra 2. til 3. kvartal i 2016, og for heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet er økningen på 1,0 prosent i samme periode.

De største lønnsvekstene har ansatte innen kultur og underholdning (2,1 prosent), informasjon og kommunikasjon (2 prosent), og innen varehandel (1,6 prosent).

Den største endringen sammenlignet med i fjor er det ansatte i faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting som står for. Denne sektoren viste i fjor en negativ vekst på 0,1 prosent fra andre til tredje kvartal. Denne har økt med 1,9 prosentpoeng, til en vekst på 1,8 prosent i samme periode i år.

Powered by Labrador CMS