Arbeidsliv

Svensk mannsgruppe skal få kvinner til ingeniørbransjen

Andelen kvinnelige ingeniører i Sverige er så lav som 24 prosent. I lederroller er andelen nesten forsvinnende. Nå skal det tas tak, og det er menn som skal ordne opp.

Publisert Sist oppdatert

Brorparten av ansatte i tekniske bransjer er menn, noe det svenske tekniske konsulentselskapet ÅF skal endre på. Jonas Wiström skriver i Dagens Industri at likestillingen ikke er et kvinnespørsmål, men et spørsmål som angår alle. Wiström går derfor i front for å stille i stand et nettverk, bestående av menn, som skal arbeide for flere kvinner i bransjen. Og det skal gå fort.

Hver fjerde ingeniør er kvinner

Bare hver fjerde svenske ingeniør er i dag kvinne. På ledernivå er tallet enda lavere, på stusselige fem prosent. Andelen kvinner på ingeniørstudier øker derimot kraftig. Ved den Kungliga Tekniska Högskolan i Sverige har andelen kvinner som søker sivilingeniørstudiet økt med elleve prosent på ti år. I dag har de en kvinneandel på 35 prosent.

Ett mål

Wiström henviser til FN sitt «He for she»-initiativ fra 2014, der hovedbudskapet var at likestilling angår alle. Nettverket han vil opprette har ett eneste mål: å sikre at det blir så raskt som mulig blir ansatt flere kvinner gjennom ÅF, som i dag har 8500 medarbeidere, der 76 prosent er menn. Målet hans er å sette i gang en bevegelse som kan inspirere andre til å følge etter, og legger til at likestilling ikke bare angår alle, det gagner alle.

Lavere tall i Norge

Av norske ingeniører utgjorde kvinner ikke mer enn 17,5 prosent i 2014. Dette er en økning på en og en halv prosent på fem år, i følge tall fra SSB. Innenfor naturvitenskapelige, tekniske og håndverksfag utgjør kvinner nesten 33 prosent av alle norske studenter i 2016.

Kvinner utgjorde totalt 60 prosent av alle studenter i høyere utdanning i Norge i 2015.

Powered by Labrador CMS