Arbeidsliv

Renée Rasmussen har lenge kjempet for å gi de kreative næringene bedre plass i LO.

Nå skal LO sluke de kreative

Mens enkelte mener Landsorganisasjonen i Norge har svulmet ut av alle proporsjoner, velger landets største arbeidstakerorganisasjon å starte nye initiativ for å lokke flere inn i sin vide favn. Nå intensiveres jakten.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av de seneste årene har flere forbund innen kultursektoren vurdert LO som sin hovedorganisasjon, og Norsk Dramatikerforbund har blitt tatt opp som fullverdig medlem.

Samtidig har LO dannet et eget tilbud for selvstendig næringsdrivende i sitt forsøk på å nå «det nye arbeidslivet». Den store skrekken er at millennialsmentaliteten knuser Den norske modellen.

Onsdag vedtok organisasjonens sekretariat å etablere nok et koordinerende og rådgivende organ, denne gangen med spesiell kompetanse på offentlig kulturforvaltning, kunst- og kultur og kreative næringer: LO Kultur.

Utvalget skal synliggjøre forbund, politikk og agenda innen området, skriver organisasjonen på egne nettsider. Samtidig er det er uttalt mål å «rekruttere flere enkeltmedlemmer inn i forbundene og grupper inn i LO-fellesskapet.»

– LO Kultur skal bidra til at forbundene er et synlig, relevant og tydelig alternativ for alle yrkesgrupper innen kunst og kultur, både på forvaltnings, formidler, skaper- og utøversiden, slås det fast.

For stort?

Professor Frank Aarebrot er blant dem som har tatt til orde for at LO er for stort, og mener organisasjonen bør vurdere å dele seg.

Samtidig var det steile fronter under årets LO-kongress, der store forbund med svært ulike meninger om blant annet oljeutvinning røk i tottene på hverandre. Oljelobyyen mente organisasjonen bør splittes, fordi interessene og standpunktene til forbund som representerer industrien er svært ulik de som representerer offentlig sektor.

Kongressen endte imidlertid med store kompromiss om eksempelvis olje og EØS.

Rasmussen gjør seg gjeldende

Likevel intensiveres altså jakten på nye medlemmer.

Det har lenge vært pratet om et eget kultur-initiativ på Folkets Hus. Da Dramatikerforbundet ble LO-forbund i mars 2016 ble det omtalt som første steg i retning en paraplyorganisasjon for kunstnerorganisasjonene, på lik linje med LO Luftfart og LO ingeniør.

Det er tidligere LO-sekretær Renée Rasmussen som har gått i bresjen for å organisere de ansatte i kulturen.

– Det profesjonelle kunst- og kulturlivet består i dag av mange veldig små forbund. Da er det lett å bli satt opp mot hverandre i en forhandlingssituasjon. Hvis organisasjonene hadde vært under samme paraply, tror jeg de hadde stått mye sterkere både politisk og i forhandlinger med arbeidsgiverne, sa hun til FriFagbevegelse da dramatikerne ble innlemmet i organisasjonen.

Under LO-kongressen i mai i år ble hun imidlertid vraket fra organisasjonens ledelse. En måned senere ble hun ansatt som spesialrådgiver for selvstendig næringsdrivende og kultur, med tiltredelse 1. juli. To uker etter det var LO Kultur på plass.

– Utfordringene på dette feltet er å synliggjøre LO på kulturfeltet, og samtidig få på plass samarbeidsorganet til å fungere godt. Og å rekruttere nye medlemmer, rett og slett, og medlemsgrupper. Det er en jobb som må gjøres i samarbeid med alle avdelinger i LO, sa Rasmussen til Frifagbevegelse da hennes nye stilling ble bekreftet for to uker siden.

Powered by Labrador CMS