Arbeidsliv

Ansatte i service- og restaurantbransjen er mer utsatt for trusler sammenlignet med andre yrker.

Norske kvinner mest utsatt for vold, seksuell trakassering og trusler på jobb

Norske yrkesaktive opplever mer truende og ydmykende oppførsel og er mer utsatt for fysisk vold i arbeidet enn EU-gjennomsnittet, viser en sammenligning STAMI har gjort.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag publiserte Arbeidsmiljøinstituttet (STAMI) rapporten «Arbeidsmiljøet i Norge og EU – En sammenligning».

Her kommer det frem at norske kvinner opplever langt mer fysisk vold, trusler og ydmykende oppførsel enn andre kvinner i EU.

Kvinner er mer utsatt for trusler og ydmykende oppførsel, fysisk vold, uønsket seksuell oppmerksomhet og seksuell trakassering enn menn både i Norge og EU.

11,3 prosent av norske kvinner oppgir at de har opplevd ydmykende oppførsel og blitt skjelt ut på jobben den siste måneden sammenlignet med 9,4 prosent av menn.

Utsatte yrker

Hvilket yrker man har kan være med på å forklare kjønnsforskjellene i trakasseringen på arbeidsplassen, ifølge STAMI-forsker Cecilie Aagestad.

– Tallene speiler at mange norske kvinner jobber i yrker der de møter mennesker, sier hun til Dagsavisen.

Ansatte i de tradisjonelle kvinnedominerte helse- og sosialyrkene og i politiet er de som i størst grad rapporterer om fysisk vold, ifølge norske data i Levekårsundersøkelsen om arbeidsmiljø fra Statistisk sentralbyrå.

Når det gjelder trusler, er det de samme yrkesgruppene, men også andre tjenesteytende yrker og service- og restaurantbransjen, som er best utsatt.

En konsekvens av å oppleve trusler, ydmykelser og vold på jobben, kan være at man ikke orker å ha den typen jobb og slutter.

– Det er leit, for i enkelte helse- og sosialyrker kan dette føre til rekrutteringsutfordringer, påpeker Aagestad.

Små forskjeller på mobbing

Når det gjelder negative sosiale relasjoner som den yrkesaktive har opplevd i løpet av de siste 12 månedene, er kvinner mer eksponert enn menn.

En større andel norske kvinner oppgir at de har opplevd fysisk vold på arbeidsplassen, enn menn (5,4 prosent mot 1,5 prosent), og flere kvinner enn menn oppgir at de har blitt utsatt for seksuell trakassering i løpet av de siste 12 månedene (2,6 prosent mot 0,4 prosent).

Når det gjelder mobbing og trakassering på arbeidsplassen, er det små forskjeller mellom menn og kvinner i Norge. Av yrkesaktive norske menn og kvinner oppgir henholdsvis 4,9 prosent og 4,6 prosent at de har opplevd mobbing/trakassering.

Her er kjønnsforskjellene større i EU28-landene, hvor 5,3 prosent av kvinnene rapporterer at de har opplevd mobbing/trakassering i løpet av de siste 12 månedene, mens 4,4 prosent av mennene har opplevd det samme.

Powered by Labrador CMS