Arbeidsliv

De ferske PMI-tallene viser at aktiviteten i norsk industri ikke har vært høyere på fem år.

– Svak økning i sysselsettingen

– I de siste månedene har vi opplevd en svak økning i sysselsettingen. Det indikerer også en optimisme for fortsatt vekst i industrien, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA.

Publisert Sist oppdatert

Ferske tall fra PMI (innkjøpsindeksen) som NIMA presenterte mandag viser høyere sysselsetting.

Sysselsettingsindeksen, som er en del av PMI, steg til 52,2 i mars fra 50,0 i februar. Dette var fjerde måned på rad med indeksverdi over 50 som indikerer høyere sysselsetting i industrien.

Det er også den høyeste indeksverdien man har sett siden august 2014. Dette stemmer bra med andre indikatorer, for eksempel sysselsettingsdelen i Regionalt nettverk.

Delindeksen for innkjøpte varer hadde en økning fra 45, 6 til 49,5 og er nå den eneste delindeksen som ligger under den kritiske grensen 50.

– Dette i kombinasjon med nedgangen i leverandørenes leveringstid fra 57,7 til 53,5, støtter opp om den generelle industriutviklingen, poengterer Hoberg.

Sysselsettingen er ifølge Statistisk sentralbyrå på 66,8 prosent og har gått ned de siste par årene.

Fram mot 2018 venter Nav at ledigheten i Norge vil synke noe og at vi får en moderat oppgangskonjunktur der sysselsettingen vil begynne å øke, spådde Nav i starten av mars.

I januar falt nok en gang arbeidsledigheten. Men ekspertene hadde «ingen tro på dette er et riktig bilde av utviklingen i det norske arbeidsmarkedet.»

De fleste meglerhusene var på forhånd enige om at ledigheten ville øke noe, fra 4,4 prosent i desember til 4,5 prosent i januar.

I stedet viste SSBs arbeidskraftundersøkelse at nedgangen fortsatte til 4,2 prosent.

Sterk industrivekst

De ferske tallene viser at aktiviteten i norsk industri ikke har vært høyere på fem år.

PMI-tallene viser en kraftig oppgang fra 53, 0 i februar til 54,7 i mars. I følge landets innkjøpssjefer er det god grunn til å tro på lysere dager for norsk industri.

– Innkjøpssjefsindeksen viser generelt en solid vekst i industrien med god fremgang i samtlige delindekser, bortsett fra leverandørenes leveringstid, sier Hoberg.

Bortsett fra novembers PMI-tall, er dette tiende måned på rad at norsk PMI viser økt industriaktivitet.

Økt produksjon

Delindeksen som angir forventet produksjon i industrien indikerer sterkere vekst med en oppgang fra 54,4 til 56, 9 i mars.

– Dette produksjonsnivået har vi ikke opplevd på nær fire år, nærmere bestemt i august 2013. Bakgrunnen i denne relativt kraftige økningen er at flere bedrifter meldte om økt omsetning i mars enn de som oppga vekst i februar, kommenterer Hoberg.

Til tross for solid vekst i produksjonsindeksen, er det delindeksen for ordreinngang som denne måneden opplever den største vekstøkningen.

– Ordreindeksen endte på 57,0 i mars, opp fra 54,0 i februar. Økningen gir en god optimisme for utviklingen i industrien fremover. Etter nedgangen i olje- og gassaktivitetene er dette et godt signal for industrien generelt, utdyper Hoberg.

Med dette er ordreindeksen på sitt høyeste siden mars 2012, og den fallende tendensen vi så frem til november 2016 er brutt.

Norsk PMIs vekst nå på nivå med de øvrige land i det vestlige Europa.

– Sverige ligger helt på toppen og viste en industrivekst med PMI på over 60 i februar. Hvordan det har utviklet seg videre vil vise seg når tallene blir offentliggjort i løpet av dagen, avrunder Hoberg.

Norsk PMI

  • PMI står for Purchasing Managers Index.
  • Hver måned utarbeides PMI i mer enn 40 land. Den måler vareflyten i bedriftene.
  • Tallene kan påvirke valutakurser og rentemarkeder.
  • Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst.
  • Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.Indeksen består av fem delindekser: – Ordreinngang, produksjon, sysselsetting, leveringstid og lager av innkjøpte varer.
  • Norsk PMI utarbeides av NIMA – Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk og Danske Bank Norge.
Powered by Labrador CMS