Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto. Det norske arbeidsmarkedet har to gode år i vente, ifølge Nav.

To gode år i vente

Antall arbeidsledige har sunket så langt i år. Ifølge en ny prognose fra Nav vil trenden fortsette i minst to år, mens deltakelsen i arbeidsmarkedet vil ta seg opp.

Publisert Sist oppdatert

Nav anslår at antall helt arbeidsledige vil være 75.000 i gjennomsnitt i år, mens tilsvarende tall vil bli 68.000 i 2019.

Det kommer frem i deres seneste prognose, publisert torsdag.

‒ Vi ser nå flere positive utviklingstrekk på arbeidsmarkedet. Arbeidsledigheten har falt så langt i år, og denne utviklingen har vi også sett blant fylkene og yrkesgruppene som ble hardest rammet av nedgangen i oljenæringen, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Nav venter ytterligere nedgang i ledigheten og at den moderate oppgangskonjunkturen vi nå er inne i vil fortsette fram til 2019.

I prognosen vektlegger Nav følgende:
  • Prognosen legger til grunn at fallet i oljeinvesteringene de siste to årene flater ut og vil bli fulgt av vekst i investeringene fra 2019.

  • Fortsatt lav kronekurs og høyere vekst internasjonalt vil bidra til økt eksport av norske varer og tjenester.

  • Høyere sysselsetting og lavere inflasjon vil bidra til høyere vekst i konsumet i år og de neste to årene.

På den annen side venter NAV at både boligprisene og boliginvesteringene går ned neste år, som følge av strammere kredittpraksis og høyt nivå på boligbyggingen. Dette vil trekke ned veksten i norsk økonomi, tror Nav.

Powered by Labrador CMS