Arbeidsliv

Vanskelig å få jobb etter utenlandsopphold

Det er ikke sikkert det gagner karrieren å jobbe utenlands, viser en svensk pilotstudie.

Publisert Sist oppdatert

Man kan kanskje tenke at det er lett å få jobb i hjemlandet etter å ha skaffet seg unik erfaring utenlands gjennom studier eller jobb. Men i Sverige er det ikke så lett å få jobb når man vender hjem, viser en undersøkelse som er gjennomført av Gunnar Eliasson, professor emeritus i industriell økonomi ved KTH.

Mangel på nettverk er én av årsakene, sier Karin Ehnbom-Palmquist, generalsekretær i foreningen Svenskar i Världen og initiativtaker til undersøkelsen, til bladet Personal och Ledarskap.

Råd til søkere og arbeidsgivere

Ehnbom-Palmquist beskriver det å flytte hjem igjen som like vanskelig som å flytte til et nytt land. Rådet hennes til utenlandsfarere, er å holde kontakt med sitt hjemlige nettverk mens de studerer eller jobber ute.

Rådet hennes til arbeidsgiverne, er at de bør lære seg at det er positivt å bruke internasjonal kompetanse. Hun mener videre at rekrutterere bør sette seg inn hva slags erfaring og kunnskap faktisk kandidatene har, også når de er utdannet ved universiteter som rekruttereren ikke har god kjenneskap til fra før.

Norske tendenser

Den nevnte undersøkelsen er svensk, men man skal ikke ta for gitt at internasjonal erfaring blir høyt verdsatt her hjemme heller. Tidligere i år viste en undersøkelse Respons Analyse hadde gjort for Adecco blant norske ledere at bare 15 prosent anser internasjonal erfaring og kulturforståelse som viktig hos fremtidens arbeidstakere.

Powered by Labrador CMS