Arbeidsliv

Kvinnelige jobbsøkere med IKT- og språkferdigheter blir løftet frem fra søkerbunken.

Jo eldre HR-sjefen er, desto mindre betyr karakterene

Publisert Sist oppdatert

En stor tysk undersøkelse blant 576 HR-ledere i et utvalg representativt bedrifter gir ny innsikt i hva slags kompetanse man søker etter i Europas økonomiske lokomotiv for tiden.

Det er den tyske tenketanken IFO som står bak undersøkelsen.

Ikke overraskende er gode karakterer svært viktig for de aller fleste lederene når de skal ansette ny folk eller lærlinger.

Ifølge undersøkelsen svarer 96 prosent at datakunnskaper er svært viktig for nyutdannede med en bachelor- eller mastergrad. Nesten like mange vektlegger et godt tysk språk og at søkeren har vært gjennom en periode som praktikant (internship).

Det som gjør undersøkelsen interessant, er at man også har bedt HR-lederne om å karakterisere fiktive CVer etter attraktivitet. Dermed dannes et inntrykk av hvilke egenskaper som får en kandidat til å stå frem fra søkerbunken.

Egenskapene deles inn i tre grupper: Kognitive egenskaper, sosiale egenskaper og modenhet. Og selvsagt er det slik at bedre skår på en eller alle de tre områdene øker sjansen for å tas inn på intervju.

Engasjement veier opp

Sosialt engasjement ved siden av studier og jobb var alltid et pluss. Dette kunne for eksempel være at kandidaten hadde tatt på seg et frivillig verv.

Og at det hjelper å være engasjert er ikke bare noe de sier. Faktisk kunne slike ting på CVen i stor grad veie opp for mangel på strålende karakterer. En av forfatterne av rapporten, Ludger Woessmann, sier i en kommentar at sosialt engasjement tilsvarer omtrent 1,5 poeng bedre karaktersnitt når det kommer til sannsynligheten for at en kandidat inviteres til intervju.

Men det er på ingen måte slik over alt. I store selskaper legges det større vekt på karakterer. Og dersom HR-lederen er eldre enn snittet, legger hun mindre vekt på karakterer og mer på andre egenskaper.

Kjønnsforskjeller

Undersøkelsen viser også at gutter belønnes mer for å utvise modenhet og jenter for IKT-kunnskaper og språkferdigheter.

Powered by Labrador CMS