Ledelse

Sosiale ferdigheter viktigst for framtidige arbeidsgivere

Det hjelper ikke lenger å bare være fagarbeider, ifølge ny amerikansk forskning.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidsgivere verdsetter sosiale ferdigheter høyere nå enn før, viser en ny studie gjennomført av professor i utdanning og økonomi, David Deming. Det skriver Harvards egen avis, Harvard Gazette.

Demings studier viser at kandidater som kombinerer tekniske egenskaper med sosiale egenskaper både har større muligheter for å få seg jobb og ender opp med høyere lønn enn dem som bare har de faglige egenskapene på plass.

– Automatisering og digitalisering kommer til å ta over de rutinepregede jobbene med mye repetisjonsarbeid. Man sitter ikke lenger i isolasjon, gjør jobben sin og går hjem. Det betyr at sosiale ferdigheter blir viktigere. Da blir også personer med disse egenskapene verdsatt høyere av potensielle arbeidsgivere, både gjennom å stille sterkere i søkeprosessen og bedre betaling, sier Deming til Harvard Gazette.

Teknostillingene forsvinner ikke

Demings forskning, som blir publisert i Quarterly Journal of Economics i neste måned, påpeker at tekniske stillinger og ansatte med tung fagkompetanse ikke kommer til å forsvinne, men at måten arbeidet foregår på kommer til å endre seg.

Tunge ingeniørstillinger eller programmeringsjobber kommer ifølge Deming ikke lenger til å foregå i isolasjon, men heller bli overtatt av mer teambaserte eller prosjektbaserte tilnærminger.

– Jeg tror ikke stillingene kommer til å forsvinne, men de kommer til å endre seg kraftig, sier han.

Sosialt eksperiment

I studien sin gjorde Deming også et eksperiment der han undersøkte viktigheten av sosiale ferdigheter. Han satte sammen en gruppe mennesker og gav dem en rekke oppgaver. Deretter skulle de bytte på oppgavene ut i fra egne styrker, slik hver og en gjennomførte den oppgaven de var best skikket til å gjøre. Resultatene viste at i denne øvelsen var de sosiale ferdighetene like viktige som de tekniske, noe som kan indikere at rutinejobben er på vei ut, og at teambaserte løsninger og gode sosiale ferdigheter har kommet for å bli.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS