Ledelse

Psykolog Henrik Samuelberg påpeker at ­beslut­ningene som treffes, etter arbeid i store grupper, ofte blir mer holdbare.

– Vi kan legge hele puslespillet sammen

En klar plan, og et fokus på håndtering av vanskelige spørsmål, gjør at vi treffer mer holdbare beslutninger i store grupper, mener psykolog.

Publisert Sist oppdatert

Psykolog Henrik Samuelberg er spesialist på storgruppeintervensjoner, som innebærer at man samles i store grupper for å oppnå organisasjonsmessige endringer og læring.

Som en av de fremste ekspertene på metoden, synes han Rambølls prosjekt virker spennende:

– Det er et spennende prosjekt. Det var viktig at mange aktører tidlig ble involvert, og at alle ble samlet på samme sted. Jo tidligere man gir informasjon og diskuterer målbilder, desto lettere blir det å diskutere de ulike perspektivene. Dette er en stor fordel, for å kunne oppnå endring og læring, sier han.

Han påpeker at denne fremgangsmåten muliggjør en reell oppfølging av arbeidet. Deltakerne får tenkt og diskutert alle aspekter underveis. Alle får gitt sine synspunkter.

– Da skaper man en felles plattform, utdyper han.

Utfordringer

Å samles i store grupper, både for å lære og oppnå reelle endringer, kan naturligvis by på en rekke utfordringer. Mange av spørsmålene som skal besvares er komplekse, og svært vanskelige å løse. Derfor er det viktig at grunnholdningen må være at man skal fokusere på håndteringen av spørsmålene først, hevder Samuelberg:

– Det er mange som skal være med på dette. Derfor må man ha en pågående håndtering av spørsmålene. Det får man ikke til, uten tålmodighet. Det innebærer også at ledelsen må ha evnen til å stille om. Ledelsen må være villig til å lytte til alle aktører. Man må ta grep og tilrettelegge for at dette er mulig, forklarer han.

Ved kommunikasjon i store grupper får alle interessegruppene kunnskap som muliggjør at vi kan legge hele pusle­spillet sammen – ikke bare deler av det

Forventningene om at dette skal løses kjapt, billig og effektivt må man legge fra seg. Det finnes ingen «quick fix» her.

– Vi bruker tid fordi vi vil skape et felles målbilde på denne måten, sier han.

Klare fordeler

Hovedårsaken til at man velger å samle folk i store grupper, for å treffe store beslutninger, er at man får gjort mer raskere, ifølge Samuelberg.

– Når man involverer flere, kan man også bygge et nettverk. Klarer man samtidig å erkjenne at dette er vanskelig, stort og komplekst, vil det vise seg at det blir lettere å gå videre i endringsprosesser når mange har vært involvert, sier han.

En betydelig forskjelle mellom kommunikasjon i små og store grupper er dessuten at beslutningene som blir tatt i store grupper ofte er mer holdbare. I tillegg blir de mer gjennomsiktige. Uenigheten kan løses underveis, slik at man samler seg om beslutningene. Det blir rett og slett større enighet, forklarer Samuelberg.

Viktig med planer

Henrik Samuelberg påpeker viktigheten at en plan ligger til grunn for arbeidet som skal gjøres i gruppen. På denne måten står man best mulig rustet til å kunne håndtere de ulike stadiene i prosessen.

– Ved kommunikasjon i store grupper får alle interessegruppene kunnskap, som muliggjør at vi kan legge hele puslespillet sammen – ikke bare deler av det. Kunnskapsplattformen gjør det lettere for alle etter møtet å kunne agere på sine egne lokale arenaer. De har forståelse for hvorfor beslutningene har blitt truffet. Murringen i gangene unngås. Det fører til at alle blir mer handlingsorienterte over hele linjen, sier psykologen.

Powered by Labrador CMS