Ledelse

Det ble bråk da Høyre-mannen Osmund Kaldheim i 2017 fikk jobben som adm. dir. i Husbanken av daværende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, etter at staten endret utlysningsteksten fra å inneholde krav om høyere utdannelse til at dette bare var en fordel. Kaldheim har ikke fullført formell høyere utdannelse.

Halverte antallet styringsenheter og styrket styringslinja

«Nye» Husbanken satser på tydeligere styring fra større og færre nasjonale kontorer.

Publisert Sist oppdatert

– Det var veldig lenge siden Husbanken hadde endret organisasjonen, og det er ikke bra. Vi har blitt enige om at vi fremover skal ha en lav terskel for å gjøre endringer, sier administrerende direktør i Husbanken, Osmund Kaldheim.

I løpet av et drøyt år i sjefsstolen har den tidligere Høyre-politikeren gjennomført en fullstendig overhaling av organisasjonen som kontrollerer 17 milliarder kroner i utlånsmidler.

Omorganiseringen innebar å redusere antallet styringsenheter fra ni til fire, men uten å si opp noen. Resultatet er en tydeligere styringslinje fra de nasjonale kontorene og ut til regionene.

– Vil det ikke være en kilde til konflikt hvis man hele tiden skal gjøre endringer?

– Vi tror det er omvendt. Det er større fare hvis man låser en organisasjonsmodell og så løser man ikke de problemstillingene som oppstår etter hvert, men lar dem vokse seg store og uhåndterlige. Vi tror det er bedre å løse problemene fortløpende, før de blir store, sier Kaldheim.

Opprydding

Den nye organiseringen, som trådte i kraft 22. mai, har hentet inspirasjon fra endringene som er gjennomført i andre offentlige instanser, som Skatteetaten og IMDi.

Dermed slutter de seg til en lang rekke aktører i forvaltningen som velter om på sine organisasjoner. Mange velger å forlate linjen i jakten på fleksibilitet og samarbeid på tvers.

Det tydeligste eksempelet er Oljedirektoratet (OD), som trolig har den flateste strukturen i hele forvaltningen.

Også i Husbanken har de ryddet opp i det som fremsto som en unødvendig kompleks organisasjon. Viktige oppgaver, som digitalisering og analyse- og kunnskapsarbeid, var spredd utover de ulike kontorene i den desentraliserte organisasjonen.

En rapport fra Agenda Kaupang og Proba viste i fjor at denne strukturen gjorde det vanskelig å administrere seg selv, og det var tilsvarende vanskelig å identifisere hvem som hadde ansvar for hva.

Foto Husbankens nye organisasjonskart fra 22. mai 2018.

Men Husbanken velger i motsetning til mange å styrke styringslinja fra topp til bunn i organisasjonen.

– Før var det en kombinasjon av linje og fag som ble oppfattet som komplisert av alle aktørene, både internt og eksternt. Nå har vi en tydelig styringslinje fra de nasjonale kontorene og ut til regionene, sier Kaldheim.

– Hovedmodellen var at vi etablerte en stabstruktur og fire nasjonale kontorer. Før hadde vi ni kontorer som var likestilte og en matriseorganisasjon, der hvert kontor hadde både linjeansvar og fagansvar. Det var denne kombinasjonen av linje og fag som ble oppfattet som komplisert.

For eksempel hadde alle de ulike kontorene i den tidligere strukturen folk som jobbet med analyse, statistikk og forskning- og utvikling (FoU). Nå har Husbanken laget et eget kunnskapskontor, der alle disse er samlet.

– Alle er nå samlet i en organisasjon med et tydelig mandat og et entydig oppdrag. Der vi tidligere hadde en veldig stykkevis og fragmentert kraft, har vi nå samlet alt i ett kontor som heter Kunnskap, og som samlet sett blir et ganske slagkraftig miljø, sier Kaldheim.

Unngikk oppsigelser

Hver av de nye styringsenhetene, eller «kontorer - fordi vi ikke er så stor», ledes av en direktør.

Hvem som skal lede kontorene ble kjent i forrige uke (se faktaboks).

– De som hadde rett på disse nye stillingene, fikk tilbud om å bli innplassert i disse. Så de som ønsket det, fikk det. Dersom ingen kunne innplasseres fordi det var en nyopprettet stilling på det nivået, eller hvis det var noen som ikke ønsket stillingen, ble stillingen utlyst. Så det var ingen som ble sagt opp eller omplassert. Det var kun innplasseringer, forteller Kaldheim.

Nye direktører i Husbanken

Vibeke Røise Warholm (36), direktør for Styring og utvikling

Warholm kommer fra stillingen som seksjonsleder i Politidirektoratet. Hun har solid erfaring innen prosjektledelse, økonomi- og virksomhetsstyring og internkontroll. Hun får ansvaret for overordnet styring av Husbanken, kontakt med departementene, rapportering og strategisk HR-arbeid.

Else Merete Guntveit (54), direktør for Kommunikasjon

Guntveit kommer fra stillingen som kommunikasjonsdirektør ved byrådslederens kontor i Oslo kommune. Hun har bred erfaring som journalist og kommunikasjonsdirektør. Hun får hovedansvaret for helheten i Husbankens kommunikasjon.

Per Olaf Skogshagen (53), direktør for Kommune og marked

Skogshagen har vært ansatt som seniorrådgiver i Husbanken siden 2016. Han har lang erfaring som prosjektleder og rådgiver i Larvik kommune. Han får hovedansvaret for å styre og utvikle helheten i Husbankens tjenester til kommunene, markedsaktørene og samarbeidspartnere.

Anders Jørgensen (47), direktør for Digitalisering

Jørgensen kommer fra stillingen som fungerende direktør for Digitalisering. Han har vært sentral i moderniseringen av Husbankens digitale tjenester siden 2010. Jørgensen har lang erfaring innen prosjekt- og personalledelse. Han får ansvaret for både utvikling og drift av Husbankens IT-systemer og digitale tjenester.

Merete Berg (53), regiondirektør for Husbanken nord, Hammerfest

Berg har vært ansatt i Husbanken siden 2009 og kommer fra stillingen som avdelingsdirektør for lån og tilskudd ved kontoret i Hammerfest. Berg har lang erfaring fra Husbankens samarbeid med kommunene og får ansvar for kommunene i Finnmark og Nord-Troms, inkludert Tromsø og Balsfjord.

Ny utlysing av direktørstilling i Bodø

Stillingen som regiondirektør for Husbanken nord, Bodø lyses ut på nytt for å få flere kvalifiserte søkere. Andree Grundstad Meby forsetter å fungere i stillingen, slik han har gjort til nå, i tillegg til å være direktør for Økonomi og fellestjenester.

Kaldheim legger ikke skjul på at det har vært en krevende prosess, med friske diskusjoner og uenigheter.

– Men vi har kommet frem til noen kompromisser. Nå skal vi få det til å virke. Først forhandler du frem noe, lager et kart, og så må kartet tilpasset terrenget. Det skal ikke bare se bra ut på papiret, det skal også fungere i praksis. Det er det vi skal i gang med nå, sier han.

Tilsettingen av de nye direktørene er en konkret del av dette.

– De kommer til å gi ledelse og innhold til disse kontorene. Vi har selvfølgelig hatt midlertidige ledere, men nå får vi permanente ledere. I det store og det hele tror jeg folk er fornøyd.

Husbanken

Husbanken er statens sentrale organ for gjennomføring av regjeringens boligpolitikk.

De forvalter økonomiske virkemidler som bostøtte, tilskudd og lån. I statsbudsjettet for 2018 ble lånerammen til Husbanken justert fra 18 til 17 milliarder kroner.

Husbanken skal bidra med kunnskapsutvikling, forskning, rådgivning og kompetanseoverføring til kommuner, frivillig sektor, byggesektoren og andre samarbeidspartnere.

Husbanken har 330 ansatte og har kontorer i Arendal, Bergen, Bodø, Drammen, Hammerfest, Oslo og Trondheim.


Powered by Labrador CMS