Ledelse

Førstefødte oftere til topps

Førstefødte blir oftere ledere, viser en ny undersøkelse gjort av lederorganisasjonen Vistage.

Publisert Sist oppdatert

Lederorgansisasjonen Vistage gjorde på forespørsel fra USA Today en spørreundersøkelse blant sine medlemmer hvor det kom fram at 43 prosent, eller nesten halvparten av de 1500 spurte lederne, var eldst i søskenflokken, skriver dn.no.

Færre enn hver fjerde var yngst.

I en oppfølgingsstudie gjort av USA Today viste det seg at seks av ti spurte sjefer var førstefødte, av 155 spurte.

En av årsakene til at førstefødte oftere blir ledere enn sine yngre søsken, kan være at de har fått mest oppmerksomhet hjemmefra, i alle fall en periode. De har i tillegg størst press på seg, og blir mer selvstendige siden de ikke har eldre søsken til å passe på seg.

Psykologi-professor ved New York University, Ben Dattner, sier til USA Today at funnene er logiske

- Førstefødte er ofte mer utadvendte, har mer tro på seg selv, er autoritære, dominante, konforme, politisk konservative, disiplinærte og frykter å miste posisjon og rang, argumenterer han.

Han nevner et eksempel fra et klasserom på Harvard, der de studentene som var eldst i søskenflokken ble bedt om å reise seg første skoledag. Bare rundt en femtedel av studentene ble sittende...

Dattner understreker imidlertid at det ikke alltid er best å ansette en førstefødt toppsjef

- De løser problemer og leder bra, men sjefer som er født senere i søskenflokken tar oftere risiko og er flinkere til å takle utfordringer, sier han.

Powered by Labrador CMS