Samfunn

Fedre med flere døtre er mer positivt innstilt til likestilling - og har bedre resultater i finans.

Datter-effekten

Når en mann får døtre våkner feministen i ham. Ny forskning viser også at partnere i Venture Capital-selskaper med flere døtre enn sønner har bedre resultater.

Publisert Sist oppdatert

Det har blitt påvist at pappaene til jenter har en tendens til å bevege stemmegivningen sin mer mot venstre.

Forskerne tror «datter-effekten» kan forklares ved at menn i større grad da tvinges til å sette seg inn i kvinners situasjon og lettere ser hvilke hindringer de kan møte. Og tradisjonelt (og i enda større grad utenfor Norge) har likestilling vært en av venstresidens kampsaker.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som twitrer under navnet @konservativ og selv er far til to døtre, har skrevet om fenomenet tidligere, og sikkert undret seg over hvor treffende twitter-pseudonymet hans vil være i fremtiden.

Flere døtre ga bedre resultater

Ifølge en fersk forskningsartikkel publisert i NBER har Paul A. Gompers og Spohie Q. Wang sett på antallet døtre blant partnere i Venture Capital-selsaper i USA, altså fond som investerer i oppstartsselskaper.

Dette er en bransje som har stått på stedet hvil når det kommer til fordelingen av menn og kvinner blant partnere i årevis, faktisk har 75 prosent av dem aldri hatt en kvinnelig ansatt blant senioranalytikerne engang, ifølge artikkelen.

Men også her opptrer datter-effekten. I selskaper hvor partnerne hadde flere døtre enn sønner var det 11,87 prosent kvinnelige ansatte. I selskaper hvor partnerne hadde like mange døtre som sønner var det 9,87 prosent kvinnelige ansatte, og i selskaper hvor partnere hadde flest sønner var det kun 8,68 prosent kvinnelige ansatte.

Forskerne fant også at effekten ble sterkere om døtrene var eldre enn 12 år og forklarer det med at jo eldre døtrene er desto mer åpenbart blir det for far hvordan samfunnet skiller mellom kjønnene.

Dessuten var det selskapene med flest jente-fedre som hadde de beste resultatene. Faktisk økte suksessraten, målt som sannsynligheten for at en investering blir børsnotert eller solgt med overskudd, med 2,9 prosentpoeng for hver ekstra datter partnere hadde i forhold til sønner.

Ingen jernlov

Så hva da med likestillingens kanskje fremste fanebærer i moderne tid, mannen som stadig blir omtalt i utlandet som barriereknuseren som mot sterke protester innførte kvotering av kvinner i styrene?

– Jeg må dessverre skuffe deg i ditt lille forskningsarbeid der. Jeg har tre flotter sønner og en fantastisk datter, sier Ansgar Gabrielsen.

Powered by Labrador CMS