Samfunn

KRITRISK TIL PROFITTNIVÅ: Ap-representant i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Rigmor Aasrud.

– Urimelig høy lønnsomhet

Arbeiderpartiets Rigmor Aasrund mener kommersielle selskaper som selger attføringstjenester til Nav har så sterk lønnsomhet at den vanskelig lar seg rettferdiggjøre.

Publisert Sist oppdatert

– Private bedrifter har lov til å tjene penger, men det er urimelig at man skal ha denne typen avkastning på investert kapital, sier Aasrud til Klassekampen. Avisa skriver i dag om at de store kommersielle aktørene innen attføring og arbeidsmarkedstiltak har en lønnsomhet som er opptil seks ganger høyere enn hva som er vanlig i resten av det ordinære næringslivet.

Dagens Perspektiv kunne fortelle det samme i forrige uke: Mens næringslivet vanligvis har en avkastning på investert kapital på mellom 6 og 8 prosent, har leverandørene av attføringstjenester en avkastning på svimlende 38 prosent.

Det er urimelig at man skal ha denne typen avkastning

Les mer om velferd og profitt i Dagens Perspektiv:

Aps Rigmor Aasrud mener den skyhøye lønnsomheten vanskelig lar seg rettferdiggjøre når tjenestene som selskapene selger betales for med offentlige midler gjennom Nav.

– Mange av tjenestene som man i dag pålegges å kjøpe, kan gjøres like bra av nav selv, sier Aasrud til Klassekampen. Ap-politikeren mener det er på tide å endre praksis, slik at anbudene det her er snakk om i større grad tilrettelegges for små ideelle aktører, som i de senere årene har tapt terreng mot de store, kommersielle.

Stortingsmelding om frivillighet

Frivillig sektors rolle i det norske samfunnet blir fra alle politiske hold omtalt som både «svært viktig og veldig ønskelig». Like vel hevder stadig flere innen frivilligheten at de sliter med å konkurrere om offentlige tjenester med store, kommersielle selskaper.

Nylig varslet kulturminister Linda Hofstad Helleland at hennes departement skal utarbeide en ny stortingsmelding om frivilligheten i Norge.

– Det er ti år siden forrige melding om en helhetlig frivillighetspolitikk. Samfunnet har endret seg og frivilligheten har endret seg. Derfor trenger vi en ny melding om den statlige frivillighetspolitikken, sier Helleland.

Stortingsmeldingen skal favne bredt innenfor frivillighetens ulike roller i samfunnet lokalt, regionalt og nasjonalt. Den skal gi tydelige føringer for hvordan den statlige frivillighetspolitikken kan bli enda mer koordinert, og hvordan relasjonen mellom offentlige myndigheter og frivilligheten kan forenkles ytterligere, heter det i en pressemelding fra Kulturdepartementet.

Samfunnet har endret seg og frivilligheten har endret seg. Derfor trenger vi en ny melding om den statlige frivillighetspolitikken

Meldingen vil ta for seg frivilligheten innenfor alle sektorer fra kulturfrivillighet via idrett og friluftsliv til frivilligheten som en viktig aktør innen helse- og omsorgssektoren og barne- og ungdomsfrivilligheten.

– Regjeringen ser frivillig sektor som en forutsetning for et samfunn bygget på tillit der mennesker får være aktive deltakere. Frivilligheten er også en avgjørende ressurs i velferdssamfunnet, sier Linda Hofstad Helleland.

Kulturministeren har invitert organisasjoner, sammenslutninger og miljøer som driver med eller legger til rette for frivillighet til et eget innspillsmøte om stortingsmeldingen 12. juni.

Powered by Labrador CMS