Europa

Økologisk mat kommer på stadig flere bord i Europa. Danmark er på topp i konsum per capita, mens Norge ligger langt etter våre danske brødre og søstre.

Danmark topper økokonsum i Europa

Danske forbrukere er flinkest i Europa til å kjøpe økologiske produkter, mens Sverige har nest størst volum av økologisk produksjon av total dyrkbar jord. Italia har flest økoprodusenter fulgt av Spania og Polen. 5. 7 % av EUs totale dyrkbare jord er nå avsatt til økologisk produksjon.

Publisert Sist oppdatert

Det fremkommer i en fersk oversikt fra EU. Med 10.2 million hektar har EU nå 24% av verdens totale økologiske matjord. Og av verdens 2. millioner produsenter har EU 13 prosent. 67 prosent av konsumentene foretrekker å handle i spesialbutikker. På 10 år, fra 2004 til 2013, har salget av økomat økt med i overkant av 100 %.

Dårligst i Norden

Selv om etterspørselen i Norge har økt voldsomt de siste årene, hvor Landbruksdirektoratet for 1. halvår 2014 kunne rapportere om 30 prosent økning av salget av økologiske produkter gjennom dagligvarehandelen, og flere ledende økologisk produsenter som Rørosmeieriet og Grøstad Gris går så det grine, ligger Norge milår etter Sverige og Danmark på alle parametre. Flere av de store samvirkene har sammenlignet med tilsvarende aktører i våre naboland hatt en litt avventende holdning, hvor Nortura nå har dradd ned økosatsingen.

Her handler EU-folket

EU-borgere er glade i økologisk mat. (Kilde: Eurostat).

I dag er kun 1,1 prosent av all mat som selges i Norge økologisk, mens omsetningen av økologisk mat økte med nesten én milliard kroner fra 2006 til 2013. Volumet er med andre ord fortsatt forsvinnende lite, men det er fullt mulig å tjene svært gode penger i et nisjemarked med meget høy betalingsvillighet fra kresne og kravstore forbrukere. På tross av dette er det stadig færre som tror på Statens mål om 15 % økologisk innen 2020.

Og sammenlignet med våre naboland Sverige og Danmark ligger Norge langt, langt etter. I Sverige vokste økosalget med 38 prosent i fjor, hvor svenskprodusert i stor grad står for veksten. Åtte av ti svensker handler i dag regelmessig økologiske varer. Og Danmark er altså på offensiven, og danske myndigheter legger nå opp til verdens mest ambisiøse økosatsing. Med 400 millioner kroner og 67 konkrete tiltak skal Danmark nå fordoble sitt økologiske areal frem til 2020, fra 7, 4 % (2012) til 15 %, altså det same målet Norge har satt seg.

Danskene bruker mest

Forbruk per capita i økoologiske matvarer (i NOK).

Danskene ligger på topp i EU når det gjelder å bruke penger økologisk. (Kilde: Eurostat.).

Andelen jordbruksareal i Norge som brukes til økologisk matproduksjon i dag er 5,3 prosent. Det gjenstår omtrent 1 million dekar før målet er nådd, noe som tilsvarer i underkant av halve Vestfold fylke.

Også globalt fyller økologisk opp stadig flere ganer. På ti år har omsetningen av økologiske varer på verdensbasis tredoblet seg, og var i 2012 på 64 mrd. dollar. USA omsetter mest i verden. Totalt utgjør økologiske landbruksareal 0,8 prosent av verdens landbruksareal.

Voksende etterspørsel, men synkende norsk produksjon og antall produsenter, gjøre at utlendinger nå snuser på det lukrative norske økomarkedet. I rapporten «Produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer» (Landbruksdirektoratet 2013), skriver direktoratet at «Dersom ikke norsk produksjon øker, vil populære produkter dekkes med importerte varer. Stabil varetilgang og kvalitet over tid er viktige forutsetninger for å opprettholde omsetningen».

Økologiske EU

Andel økologisk jordbruk av total dyrkbar mark. (i prosent).

Sverige bruker mest land til økologisk jordbruk. (Kilde: Eurostat).

Powered by Labrador CMS