Europa

Leder i Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl har vunnet kampen om de danske verdiene, viser fersk analyse.

Dansk Folkeparti har vunnet verdikampen i Danmark

Dansk Folkeparti ble den store vinneren i det danske folketingsvalget i juni. Med 21 prosent av stemmene ble partiet størst på borgerlig side. Dansk Folkeparti vant den danske verdikampen, heter det i en fersk analyse.

Publisert Sist oppdatert

Partiet har klart å sette ord på mange danskers usikkerhet og bekymring for fremtiden. Det viser en omfattende valganalyse det danske ukemagasinet Mandag Morgen har utført. Studien viser en markant økning i antall velgere som mener innvandring er en alvorlig trussel mot dansk kultur. Undersøkelsen viser også at et flertall mener at det blir brukt for mye penger på flyktninger, innvandrere og u-hjelp..

– Opinionen trekker i Dansk Folkepartis retning. Partiet har vunnet kampen om verdier når det gjelder innvandring, sier professor Jørgen Goul Andersen Institutt for statsvitenskap ved Aalborg Universitet til Mandag Morgen.

Når det kommer til de mindre folkerike distriktene i Danmark har partiets skarpe nese for hva som skjer i det lokale folkedypet også gitt avkastning, mener han.

Dansk Folkepartis velgere er den velgergruppen som er mest positive til å flytte statlige arbeidsplasser fra byene og ut på landsbygda. Det gir ekstra stemmer i distriktene.

Når Dansk Folkeparti i neste måned feirer sitt 20-årsjubileum vil det være kulminasjonen av en unik suksesshistorie i dansk politikk, skriver Mandag Morgen.

Med den relativt ferske lederen Kristian Thulesen Dahl i spissen har partiet klart å appellere til den danske befolkningens frykt for innvandring og bekymring for fremtiden. Partiet har en unik strategisk teft og det makter å lodde stemningen i folket. Dansk Folkeparti har truffet en verdimessig gullåre som ikke synes å være uttømt på lang tid, skriver Mandag Morgen i sin analyse.
Professor Jørgen Goul Andersen har forsket på danske holdninger til innvandring i 30 år og har inngående kjennskap til skiftende trender i folkedypet. Han mener at den nye studien langt på vei bekrefter den grunnleggende formelen for det danske folks holdning:

«Det er best å ikke få for mange fremmede. Men de som kommer til å bli behandlet skikkelig».

Powered by Labrador CMS