Samfunn

Historisk seier for Aung San Suu Kyi og NLD

Det går mot en historisk seier for fredsprisvinner Aung San Suu Kyis parti NLD i Myanmar, der det militærstøttede regjeringspartiet USDP erkjenner nederlag.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har tapt, sier USDPs fungerende leder Htay Oo.

– Nå må vi finne ut hvorfor vi tapte, fortsetter han, men understreker at partiet vil respektere utfallet av valget.

– Vi godtar resultatet uten reservasjoner, men vi kjenner ennå ikke de endelige resultatene, sier han.

En talsmann for fredsprisvinner Aung San Suu Kyis parti Den nasjonale demokratiligaen (NLD) hevder at partiet har fått 80 prosent av stemmene.

– Vi har fått 80 prosent av stemmene som er talt opp til nå, sier talsmannen Win Htein.

Eksgeneral tapte

En av plassene NLD allerede ser ut til å ha sikret seg er setet til Shwe Mann, som ble regnet som den tredje mektigste i militærjuntaen som styrte landet fram til 2011.

– Jeg gratulerer Thein Nyunt i Nasjonalligaen for demokrati med hans seier, skriver Shwe Mann på Facebook.

Shwe Mann var en av generalene som ble politikere i forbindelse med overgangen fra militært styre i Myanmar, og siden 2011 har han vært president i nasjonalforsamlingen. Han ble kastet som partileder i USDP i august, men stilte til valg i en krets rundt 200 kilometer nord for Yangon.

Hint om seier

Selv om NLD har gjort et brakvalg, sikrer grunnloven de militære 25 prosent av setene i nasjonalforsamlingen. Det gir dem i praksis vetorett over alle grunnlovsforslag.

Grunnloven sikrer også de militære kontroll over tre av landets viktigste departementer og hindrer Aung San Suu Kyi fra å bli president siden hun har vært gift med en utenlandsk statsborger.

NLD-tilhengere begynte feiringen alt søndag kveld, men Suu Kyi oppfordret dem i morgentimene mandag til ikke å provosere politiske motstandere.

– Litt tidlig å gratulere

I sin første uttalelse etter valget sa hun til en folkemengde som hadde samlet seg utenfor partikontoret at det vil drøye før resultatene foreligger, «men jeg tror dere alle har en idé om hva resultatet blir».

– Det er fortsatt litt tidlig å gratulere de av kandidatene våre som kommer til å vinne. Jeg vil minne om at også de som ikke vinner må akseptere vinnerne, men det er viktig å ikke provosere de kandidatene som ikke vant ved å få dem til å føle seg ille, sa Suu Kyi til de fremmøtte.

Tror på forandring

«En ny æra gryr. Millioner stemmer i historisk» valg lyder overskriften i den statseide avisen New Light of Myanmar mandag morgen. Den er i seg selv et tegn på hvordan landet har endret seg siden et halvt år med militærstyre tok slutt i 2011.

Søndagens valg regnes som det frieste i landets historie. De siste fem årene har landet blitt styrt av en slags sivil regjering utledet av et parti som i stor grad har bestått og blitt ledet av tidligere juntamedlemmer.

Hele 91 partier stilte til valg, men det har i all hovedsak vært en kamp mellom NLD og USDP

– Jeg er svært glad, fordi jeg har hørt at NLD er vinneren. Jeg fikk ikke sove før nærmere midnatt, fordi jeg lette overalt etter et resultat, sier 40 år gamle San Win.

– Ting vil forandre seg. Og da vil Mor Suu gjøre sitt beste for landet, sier Tun Khin, som dermed uttrykker noen av forventningene som ligger på Suu Kyis skuldre.

Powered by Labrador CMS