Ledelse

Legger vekt på utseendet ved ansettelser

Ledere legger stor vekt på utseende og fremtoning når de skal rekruttere inn nye folk, viser en dansk undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Nesten tre av fire ledere forteller at jobbsøkers utseende eller personlige fremtoning i noen grad/høy grad har betydning når de skal avgjøre hvem som får jobben.

Det viser en undersøkelse blant 455 ledere som er gjennomført av Djøf, en dansk medlemsorganisasjon for ledere, jurister, økonomer, samfunnsvitere og andre med høy utdanning.

Psykolog Lars Lundemann, som har skrevet doktorgradsavhandling om svakheter ved jobbsamtaler, er kritisk. Han sier til Djøfbladet at når ledere vurderer utseende og fremtoning hos en kandidat, er det en subjektiv vurdering. En annen leder kan vurdere kandidatens fremtoning annerledes. Det bildet du får av en persons fremtoning i en jobbsamtale, kan dessuten vise seg å være feil i det lange løp.

Funnene fra Danmark er ikke enestående. De norske forskerne Erika Braanen Sterri og Jon Rogstad var for en tid tilake med som observatører i 67 jobbintervjuer i Oslo-området, og de fant ut at magefølelse og kjemi var det som avgjorde jobbintervjuene.

– I et jobbintervju handler det om å finne den som passer best inn, ikke nødvendigvis den faglig sterkeste. Feil klær og humor som ikke treffer kan gjøre deg uaktuell for en jobb, uttalte forskningsleder Jon Rogstad ved forskningsstiftelsen Fafo i et intervju med NRK.

Powered by Labrador CMS