Samfunn

NATOs generalsekretær møter afghanske spesialstyrker.

NATO-land lei av resultatløs støtte til Afghanistan

NATO medlemmer vurderer måter å forsterke trening og assistanse til lokale styrker i Afghanistan ettersom Taliban forsterker sin tilstedeværelse, ifølge representanter i Brussel og Kabul.

Publisert Sist oppdatert

Da Taliban i september angrep og holdt byen Kunduz i Nord-Afghanistan i flere dager var mange av Afghanistans internasjonale støttespillere, som har brukt milliarder av dollar for å trene opp uavhengige afghanske styrker, sjokkert.

– Det er en tankevekkende situasjon og det er ikke så stabilt som vi håpet det skulle bli, sier general Hans-Lothar Domröse i NATO, som selv har tjenestegjort i Afghanistan.

Operasjon «Resolute Support»

Han sa i en tale i sammenheng med en NATO-øvelse i Spania at svak statlig kontroll i mange områder og korrupsjon har gjort jobben med å gjenopprette sikkerhet i mange områder vanskelig.

Ministre fra flere NATO-land skal møtes i begynnelsen av desember for å avgjøre fremtiden til «Resolute Support», en ikkevoldelig NATO-ledet operasjon for å trene og assistere afghanske statlige- og sikkerhetsstyrker. Formelt er avtalen løpende, men beror på medlemslandenes vilje til å sende styrker og ressurser. For øyeblikket betaler det internasjonale samfunnet for 90 prosent av de afghanske sikkerhetsstyrkenes drift.

Lei

Det er beskrevet at mange er lei av konflikten og tviler på at det vil komme noen resultater av støtten.

– Ingen er fornøyde med utviklingen. NATO kan ikke være involvert for alltid. For øyeblikket er vi mer til stede enn vi skulle ønske, sier en diplomat som ønsker å forbli anonym.

Det er nå færre enn 14.000 NATO-soldater i landet. Til sammenligning var det 140.000 for et par år siden. Etter 14 år med krig og mer enn 3.000 døde NATO-soldater, er det lite entusiasme i vestlige land for å involvere seg ytterligere i Afghanistan.

Håper støtten fortsetter

Talsmann for rådet for nasjonal sikkerhet Tawab Ghorzang sier den afghanske regjeringen er svært fornøyde med «Resolute Support», som de syns har vært veldig vellykket.

– Vi håper at våre samarbeidsnasjoner fortsetter støtten inntil trusselen for terror i Afghanistan er over.

– Vi kommer ikke til å gå inn i en ny krig, sa NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, nylig.

Noen vestlige representanter har uttrykt skepsis til verdien av støtte til en dårlig betalt, til tider umotivert sikkerhetsstyrke gjennomsyret av korrupsjon. (©NTB)

Powered by Labrador CMS