Europa

Pave Frans.

Paven kritiserer lekkasje av sensitive dokumenter

Pave Frans beklager lekkasjen av sensitive dokumenter fra Vatikanet, men sier saken ikke vil distrahere ham i reformarbeidet.

Publisert Sist oppdatert
Lekkasjen er en av de største interne skandalene etter at Frans tok plass i pavestolen og minner om «Vatileaks» i 2013 som kom i forkant av at pave Benedikt abdiserte. Italienske medier har kalt den nye saken «Vatileaks II».

Én mann og én kvinne er pågrepet i forbindelse med lekkasjen, anklaget for å ha gitt dokumentene til italienske journalister.

Mannen har hatt en høy stilling i Vatikanet og kvinnen har arbeidet som mediekontakt. Begge var med i kommisjonen paven satte ned i mars 2013 for å rådgi ham om finansielle og administrative reformer i Vatikanet.

Sørgelig sak

– Det var en forbrytelse å stjele disse dokumentene, det var en beklagelig handling som ikke bidro til noe, sa paven i sin første offentlige kommentar til saken.

– Denne sørgelige saken kommer ikke til å avlede meg fra reformarbeidet, som fortsetter med hjelp fra mine rådgivere og støtte fra alle dere, sa paven i søndagens tale til titusener av troende på Petersplassen.

Bærer frukter

Kommisjonen de to pågrepne var med i, kom med sine anbefalinger til paven i fjor. Kort tid etter ble det gjennomførte endringer i administrasjonen i Vatikanet, der det blant annet er opprettet et nytt finansdepartement.

– Mine medarbeidere kjenner godt til innholdet i disse dokumentene, og det er alt satt i verk tiltak som har begynt å bære frukter, sa paven søndag.

Dokumentlekkasjen er den tredje i rekken i år i Vatikanet. I juni ble innholdet i pavens hyrdebrev om klimaendringer lekket før det ble sendt ut, og i oktober trykket et italiensk tidsskrift et fortrolig brev fra 13 konservative kardinaler.

Konservative kampanje

I 2012 ble pave Benedikts butler Paolo Gabriele pågrepet etter å ha stjålet dokumenter fra pavens skrivebord. Dokumentene fant veien til den italienske journalisten Gianluigi Nuzzi og endte opp i hans bok «Hans høyhet».

Også de siste dokumentene som ble lekket, skal ha funnet veien til Nuzzi.

Italienske kommentatorer spekulerer i om lekkasjene og den feilaktige artikkelen i en italiensk avis om at paven har en hjernesvulst, er et forsøk fra konservative på å svekke paven og gi et inntrykk av at han ikke er i stand til å lede den katolske kirken med dens 1,2 milliarder medlemmer. (©NTB)

Powered by Labrador CMS