Ledelse

Skoleeier tilbakefører millioner til Westerdals

Privatskoleeieren Anthon B Nilsen Skoledrift sletter gjeld og tilbakefører til sammen 105 millioner kroner til Westerdals Oslo ACT. Samtidig avviser eierne at det er utbetalt ulovlig utbytte.

Publisert Sist oppdatert

«Eierne av Anthon B Nilsen er dypt bekymret over den uroen som er skapt rundt selskapet blant studenter og ansatte på Westerdals Oslo ACT. Bakgrunnen er det bildet som er skapt i mediene av at eierne av skolen på uberettiget vis har tatt kapital ut av den sammenslåtte høyskolen Westerdals Oslo ACT. Selskapet har derfor besluttet å rydde enhver tvil av veien om Westerdals finansielle grunnlag og handlingsrom ved å eliminere kapitaleffekten fra sammenslåingen av tre skoler», heter det i en pressemelding mandag morgen.

Sletter gjeld og tilbakefører penger

Rent praktisk innebærer det at Anthon B Nilsen Utdanning AS har besluttet at Anthon B Nilsen Skoledrift AS, selskapet som eier skolene i Anthon B Nilsen, tilbakefører 20 millioner kroner som ble overført fra NITH til Anthon B Nilsen Skoledrift AS ved kjøp av høyskolene NISS og Westerdals – samt at gjelden på 85 millioner kroner som Westerdals Oslo ACT har til eierselskapet, slettes.

«Det er også viktig å presisere at midlene hele tiden har ligget i Anthon B Nilsens skolevirksomhet. Midlene har ikke på noe tidspunkt blitt utbetalt til eierne av Anthon B Nilsen AS, slik det er antydet», skriver skoleselskapet.

– Aldri tatt ut midler

Selskapet understreker at det som nå gjøres, ikke innebærer ikke en tilbakebetaling av kapital fra eierne i Anthon B Nilsen AS, verken fra Peder eller Nicolai Løvenskiold eller Holsts allmennyttige legat – «da eierne aldri har tatt ut midler fra denne transaksjonen til seg selv eller til egne formål».

Rektor Bjørn Jarle Hansen ved Westerdals er glad for avgjørelsen.

– Dette er en god løsning for Westerdals Oslo ACT og for våre studenter, som er vår hovedprioritet. Nå får vi fortsatt mulighet til å fortsette sammenslåingen av de tre høyskolene (NISS, Westerdals og NITH), samtidig som vi styrker Westerdals Oslo ACTs langsiktige økonomi betraktelig, sier rektoren.

Mulig tilsynssak

Det var Dagens Næringsliv som forrige helg skrev om den omstridte transaksjonen på drøyt 100 millioner kroner. Flere topper i Kunnskapsdepartementet var fredag i et møte med Økokrim om saken.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) varslet i forrige uke at han ville ha alle fakta på bordet i saken.

– Når vi har fått de svarene vi ber om, vil vi konkludere om hvordan vi skal ta denne saken videre. Vi holder alle muligheter åpne, også muligheten for å åpne tilsynssak, skrev kunnskapsministeren i en epost til NTB.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har også bedt statsråden redegjøre for saken. (©NTB)

Powered by Labrador CMS