Europa

Googles morselskap Alphabet har inngått et skatteforlik på 130 millioner pund med England.

Slår Googles England-avtale sprekker?

Englands finansminister mente skatteavtalen som ble inngått med Google i januar var en stor seier. Nå skal teknologigiganten spørres ut om det som kalles et "hån".

Publisert Sist oppdatert

I januar inngikk England et skatteforlik med Google, som innebar at søkemotorgiganten betalte 130 millioner pund (I overkant av 1,5 milliarder norske kroner) til den britiske staten.

Den britiske finansministeren George Osborne omtalte avtalen som en stor seier, men kritiske røster har ikke latt vente på seg. "Bestikkelse" og "hån" er ord som har blitt brukt i karakteristikker av avtalen.

Nå kan det se ut som at avtalen slår sprekker. Google-topper har blitt kalt inn til utspørring i det britiske parlamentets organ for offentlige affærer, melder Bloomberg.com,

Både medlemmer i Osbornes eget konservative parti, og medlemmer i det britiske Arbeiderpartiet (Labour) mener utbetalingen på langt nær er stor nok, sett i sammenheng med inntjeningen Google har hatt i landet det siste tiåret.

- Med tanke på hvor stor aktivitet de har i Storbritannia, er det er vanskelig å tro at summen på 130 millioner pund er i nærheten av det Google burde betale etter store overskudd de ti siste årene, skriver Arbeiderpartiets talsmann John McDonnell i et offisiell brev til finansministeren.

Finansminister Osborne og statsminister David Camerons kontor sier summen er den man kunne forvente i en slik avtale.

Powered by Labrador CMS